Як садити кукурудзу

Як садити кукурудзу

Як садити кукурудзу

19 / 08 / 2024

Кукурудза – це важлива для сільського господарства рослина, невипадково під неї приділяється тисячі гектарів щорічно. Також її можна побачити практично на кожному городі, дачі, адже вона – ще й смачні сезонні ласощі, які люблять і дорослі, і діти. Врожайність цих зернових залежить від багатьох факторів, у тому числі правильності підбору сорту, кліматичних умов, погоди у поточному році. Коли садити кукурудзу, як сіяти та про інші питання агротехнології на стартових етапах ми розповімо далі.

Як садити кукурудзу

Ключові моменти до посіву

Перед тим як садити кукурудзу, необхідно правильно оцінити такі моменти:

  • - сорт. Його слід вибирати, виходячи з особливостей кліматичних умов. Чекати на хороший врожай, вибираючи для північної області південні сорти, не варто. Потрібно шукати адаптовані під конкретні кліматичні умови, ґрунти;
  • - дотримання термінів посадки. Знову ж таки, тут є нюанси для кожного регіону, залежно від середніх температур навесні, освітленості ділянки;
  • - світловий день – 8-10 годин, важливе насичене та яскраве освітлення, особливо на перших етапах вегетації, адже в цей період відбувається накопичення органічних речовин у листі;
  • - організувати правильний догляд та збір. Особливо це стосується цукрової, адже восени вона вже втратить свою ніжність та м'якість качана.

При сівбі насіння дачники та городники часто орієнтуються за місячним календарем, у фермерських господарствах основний показник – це температура ґрунту.

Параметри вибору насіння кукурудзи

Якісний насіннєвий матеріал – половина справи при вирощуванні будь-якої культури, кукурудза – не виняток. Рекомендується звертати увагу на такі параметри:

  • - група стиглості. Вона має бути оптимально придатною до зони вирощування. Для мінімізації втрати врожаю найкращим рішенням комбінувати кукурудзу з різними термінами дозрівання. У разі стресових умов ним піддадуться не всі посіви;
  • - стійкість до хвороб. Оскільки аналізована культура дуже поширена, багато її хвороб присутні у ґрунті у прихованому вигляді. Виявити їх складно, а уникнути, навіть за умови правильної сівозміни, неможливо. Тому оптимальним рішенням буде вибір стійких до захворювань гібридів. Це дозволить суттєво заощадити на ЗЗР;
  • - посухостійкість та холодостійкість. Кукурудза вимоглива до вологи, особливо у другій половині вегетації. Якщо вирощування відбувається у посушливих регіонах, важливо вибирати гібриди, стійкі до цього чинника. Холодостійкість дуже важлива за ранніх термінів посіву;
  • - вологовіддача. Цей параметр є дуже важливим при вирощуванні на зерно. Вологість на момент збирання врожаю становить 20-25%. При низькій інтенсивності вологовіддачі терміни збору відсуваються, що підвищує собівартість вирощування;
  • - стійкість до вилягання. Ця характеристика важлива при збиранні врожаю. Збирання може розтягуватися у часі при настанні несприятливих чинників, при цьому втрати помітно менші. Також цей параметр важливий, якщо кукурудза вирощується на силос, адже подібні гібриди мають більшу кормову цінність внаслідок меншої втрати вегетативної маси.

При підборі насіння слід приділяти увагу перевіреним компаніям, які добре зарекомендували себе.

Як садити кукурудзу

Вибір та підготовка місця для посіву кукурудзи

Для початку потрібно вибрати місце для посіву. Ділянка має бути сонячною, адже це дуже впливає на зростання культури та швидкість дозрівання. Також необхідно, щоб вона не продувалася вітрами, інакше є ризик втрати врожаю внаслідок вилягання стебел. Бажано, щоб ділянка була на височині або щоб залягання ґрунтових вод було глибоким, інакше від надлишку вологи коріння може почати загнивати.

Садити ці зернові варто після картоплі, динь, кавунів – це хороші попередники. Не потрібно 2 або більше років поспіль розміщувати кукурудзу в одному місці, адже це рослина, яка забирає багато поживних речовин з землі. Певний урожай отримаєте, але він буде меншим, ніж можна було б взяти.

Важливий етап посадки кукурудзи – це підготовка ґрунту. В умовах агропідприємств це роблять ще з осені. Такий процес складається з кількох етапів, а саме:

  • - орання на глибину 28-30 см, що забезпечує повноцінне насичення киснем. У процесі вирощування використовують широкі диски – це мінімізує кількість проходів техніки по полю;
  • - за 1 місяць до основної обробки місце посіву обприскують гербіцидом;
  • - у жовтні-листопаді відбувається основна обробка дисками, які поглиблюють на 6-8 см, у процесі закладаючи добрива. У такому вигляді поле зимує;
  • - навесні, після відтавання ґрунту, проводиться обробка бороною. Перший прохід максимально рано для того, щоб «запечатати» вологу. Другий – у квітні, коли ґрунт прогріється, і волога почне випаровуватися з неї.

Підготувати ґрунт у домашніх умовах простіше. Як правило, все починається навесні. І теж по можливості після того, як зійде сніг і ґрунт розморозиться, бажано обробити ділянку для запечатування вологи, щоб вона не вивітрювалася. Кукурудза не вимагає спеціального ґрунту, проте для неї важлива кислотність, вона не повинна бути нижчою за 5 рН. Добрива (перегній) вносяться заздалегідь, до сівби. Також навесні можна застосовувати аміачну селітру (до 30 грамів) та карбамід. Якщо готуєте ділянку з осені, то добрим варіантом буде суперфосфат і сірчанокислий калій.

При, так би мовити, спонтанному посіві, тобто якщо ґрунт зовсім не готували, хоча б за 7 днів до нього варто знезаразити ділянку фунгіцидами. Крім того, варто накрити землю, щоб вона додатково прогрілася. Як добриво підійде нітроамофоска.

Терміни посіву кукурудзи

Одне з перших питань – коли садити кукурудзу у відкритий ґрунт. Тут є кілька критеріїв. Так, ґрунт повинен бути достатньо прогрітий і при цьому не надто мокрий, а також бути готовим до механічної роботи з ним. Зазначимо, що термінам слід приділити особливу увагу, адже помилки на цьому етапі визначають розвиток та врожайність. Якщо на молоді рослини впливатимуть несприятливі фактори, наприклад, холод, вони гірше розвиватимуться. Ранній посів небезпечний наступним:

  • - насіння повільно проростає;
  • - спостерігаються пізні сходи та слабкий розвиток;
  • - практично немає ефекту від протруйників, використаних для посівного матеріалу;
  • - слабкий розвиток кореневої системи, зокрема вона здатна поглинати поживні речовини.

Пізній посів — це теж погано, адже насіння проростатиме, навпаки, дуже швидко, а значить, вегетаційний період не використовується досить продуктивно. При довгому світловому дні спостерігається подовження ніжки качана, а також збільшується ризик вилягання культури. Негативно це позначається також і на кукурудзі, яка вирощується на силос, адже знижуються показники крохмальності.

Оптимальними термінами посадки вважається прогрівання ґрунту до +8…+10 градусів Цельсія. В якому місяці садити кукурудзу, залежить від конкретних умов регіону, але приблизно від середини квітня до середини травня.

Підготовка насіння до посіву

Важливо не тільки дотриматися терміни посіву кукурудзи, але правильно підготувати насіння до цього. Найвдалішим рішенням буде придбання у надійного бренду, який забезпечує високе сходження та показники врожайності. Таку кукурудзу вже підготовлено, адже пройшла такі етапи ще в промислових умовах:

  • - калібрування;
  • - протруювання засобами захисту рослин;
  • - обробка мікро- та макроелементами – вони забезпечують нормальний розвиток кожної рослини на ранніх етапах.

Генетична чистота якісного насіннєвого матеріалу становить 95%, а схожість – від 92%. Вологість – приблизно 13-14%. Якщо насіння не протруєне, то цю процедуру слід провести самостійно. При вирощуванні в домашніх умовах таке насіння перед висівом рекомендується замочити. Це можна зробити як просто у воді, залишивши на пару годин перед посівом, так і зволоживши серветку і виклавши на неї насіння приблизно на добу. «Готові» вони, якщо ви побачите набухання. Зверніть увагу, що зволожене таким чином насіння попадає у вологий ґрунт, інакше ефекту від описаного прийому не буде. Однак, якщо ви все зробите правильно, вдасться прискорити проростання.

Як садити кукурудзу

Схема посадки кукурудзи

Ви тепер знаєте, коли сіяти кукурудзу, а тому почнемо питання, як це правильно робити, тобто розглянемо схему посадки. Загалом тут все просто: важливо, щоб кожна рослина отримувала достатньо живлення і світла. Посів здійснюється рядами – щонайменше 3-4. Поодинці висівати не рекомендується, адже в цьому випадку виникнуть проблеми з запиленням. В результаті це призведе до того, що багато качанів просто виявляться порожніми.

Відстань між стеблами – в межах 20-25 см. Це забезпечить комфортне зростання кожній рослині, і вони не будуть глушити один одного, а площа для зростання та розвитку буде достатньою. Відстань між рядами – близько 50 сантиметрів. При цьому чим більше простору там є, тим краща врожайність, адже рослинам не доведеться боротися за мікроелементи, сонячне світло та вологу.

Отже, як правильно посадити кукурудзу у рядах? Якщо робите це вручну, то в одну лунку варто додати 3-4 насінини, глибина – близько 5 см. Після цього засипайте землею, можна додатково пролити водою. Після проростання слабкі паростки треба забрати, щоб вони не заважали зростанню сильних. Прополювання та розпушування на ранніх етапах сприяє швидкому зростанню та розвитку рослини.

У фермерських господарствах використовують спеціальні сівалки точного висіву, в яких налаштовані всі параметри відстані. Але навіть при цьому проводиться контроль з боку агронома, адже в цьому випадку точність висіву – це дуже важливо, оскільки вона впливає на майбутній урожай, а отже, і прибутковість вирощування культури.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com