Гербіциди для захисту кукурудзи: найкращі засоби

Гербіциди для захисту кукурудзи: найкращі засоби

Гербіциди для захисту кукурудзи: найкращі засоби

19 / 03 / 2024

На ранніх стадіях зростання кукурудза слабо розвивається порівняно з іншими рослинами на полі, що робить її вразливою до бур'янів. Наявність їх у посівах у цей період може негативно позначитися на розвитку кукурудзи, у результаті врожай може знизитися на 30-70%. Підвищена засміченість ділянок часто зумовлена кліматичними змінами, підвищенням температури та інтенсивними опадами. Це змушує українських фермерів задуматися над питанням, яким гербіцидом обробити кукурудзу для ефективного захисту. У цій статті намагатимемося дати на нього розгорнуту відповідь.

Особливості гербіцидів та правила внесення речовин

Хімічні речовини, призначені для боротьби з небажаною рослинністю на полях, де вирощується кукурудза, називаються гербіцидами для кукурудзи. Вони класифікуються на два види залежно від типу їхнього впливу:

  1. - Суцільні: здатні знищувати всі рослини на оброблюваній території, включаючи культурні. Їх застосування допустиме лише на ділянках, де немає кукурудзи.
  2. - Селективні (вибіркові): спрямовані на знищення певних видів рослин, зокрема бур'янів, і при цьому безпечні для культур, що вирощуються, включаючи не тільки злаки, а й картоплю, томати та інші.

При використанні хімічних засобів необхідно дотримуватися рекомендацій виробника і вносити їх у ґрунт вчасно. Це дозволить забезпечити кукурудзі сприятливі умови для зростання та розвитку, що, своєю чергою, призведе до збільшення врожаю на 30-50%.

Необхідно також пам'ятати, що використання гербіцидів без дотримання рекомендацій може призвести до небажаних наслідків та завдати шкоди культурі.

Обробіток ґрунту препаратами варто проводити вчасно для найбільшої ефективності знищення бур'янів. Перед появою сходів кукурудзи ґрунт повинен бути оброблений гербіцидом, щоб знищити як бур'яни, що вже проросли, так і ті, що ще знаходяться в ґрунті. Перша післясходова обробка проводиться на фазі розвитку культури з трьома листками, а друга після появи шести листків.

Як вибрати найкращий гербіцид для кукурудзи

При виборі оптимального препарату важливо враховувати кліматичні умови регіону, де проводитиметься вирощування:

  1. - У посушливих регіонах недоцільно застосовувати досходові гербіциди з ґрунтовою дією, оскільки захисний шар не утворюється через відсутність достатньої вологи в ґрунті.
  2. - У надто вологих регіонах існує ризик змивання препарату у глибокі шари ґрунту, що може призвести до недостатнього проникнення активної речовини до кореневої системи бур'янів та не забезпечить необхідного ефекту.

З урахуванням вищепереліченого кращим варіантом є використання післясходових гербіцидів, які наносяться на вже розвинені бур'яни, коли на кукурудзі з'являються 3-5 справжніх листків.

Оптимальним підходом є вибір гербіциду, найбільш ефективного проти конкретних видів бур'янів, характерних для конкретного регіону, а також використання комплексних препаратів або бакових сумішей з декількох активних речовин.

Які гербіциди застосовують у посівах кукурудзи

Серед найбільш популярних препаратів, які успішно перевірені в українських кліматичних умовах, слід виділити наступні:

  1. - Стелар. Він ефективно контролює широкий спектр бур'янів, має швидку дію з частковим впливом на ґрунт, що забезпечує захист протягом усього сезону. Препарат застосовується після появи рослин, коли у них від 3 до 8 справжніх листків. Для досягнення бажаних результатів достатньо одного обприскування з мінімальним рекомендованим дозуванням від 0,8 до 1,25 літра на гектар.
  2. - Майстер Пауер. Цей післясходовий засіб забезпечує повний контроль над бур'янами на полях і виявляє високу ефективність у будь-яких ґрунтово-кліматичних умовах. Він створює захисний шар у ґрунті, запобігаючи другій хвилі засміченості. Особлива формула швидко знищує вже наявні бур'яни без використання додаткових прилипачів і має високу селективність завдяки наявності антидота. Препарат не викликає резистентності та застосовується шляхом обприскування після появи 3-7 листків.
  3. - Елюміс. Комплексний препарат призначений для знищення бур'янів та профілактики їх появи у посівах. Він забезпечує повний і довгостроковий контроль над більшістю бур'янів і має тривалу ґрунтову дію, запобігаючи новій хвилі засмічення. Завдяки високій селективності може застосовуватися після появи 2-10 листків.
  4. - Мусон. Цей ефективний післясходовий гербіцид з широким спектром застосування (від 3 до 10 листків) відрізняється швидкою дією та тривалим захисним ефектом (до 1,5 місяця). Застосовується обприскуванням з дотриманням дозування 1,0 літра препарату на гектар.
  5. - Сумаро. Препарат має системну тривалу захисну дію, швидко пригнічуючи ріст і розвиток бур'янів. Не викликає резистентності та застосовується з моменту появи сходів до утворення 6-8 листків.

Який гербіцид кращий для кукурудзи, сказати однозначно не можна, оскільки кожен препарат має свої особливості та призначений для конкретних умов. Перед покупкою рекомендується проконсультуватися з фахівцем щодо активної речовини, особливості її дії, а також дози та правил нанесення.

Особливості застосування гербіцидів

Сучасні препарати відрізняються не лише за часом застосування, а й за методами введення:

  1. - Ґрунтові наносяться відразу після посіву та допомагають запобігти проростанню насіння небажаних рослин. При нестачі вологи у ґрунті вони активуються після надходження до неї.
  2. - Післясходові застосовуються шляхом обприскування справжнього листя культури у фазі 3 до 5 (деякі препарати – до фази 8).

Обробку після посадки слід проводити в сонячну, теплу та безвітряну погоду. Слід враховувати, що загибель небажаних рослин настає не відразу, а через 7-10 днів після нанесення препарату, проте перші ознаки ушкодження, такі як усихання та пожовтіння, з'являються вже через 12-24 години.

Обробка проводиться двома методами, але в обох випадках використовується розчин із відповідною концентрацією, рекомендованою для конкретного препарату.

При обприскуванні необхідно застосовувати розчин сильнішої концентрації. Це пояснюється тим, що через вплив зовнішніх факторів, таких як вітер, дощ та інше, частина гербіциду видаляється з рослин. Перевагою даного методу є відсутність ризику забруднення ґрунту, однак є і недолік — повільне в'янення бур'янів.

При використанні гербіцидів у ґрунт необхідно ретельно стежити за тим, щоб розчин не проникав нижче посаджених злаків. Для досягнення максимального ефекту необхідно суворо дотримуватись умов застосування певного виду препарату (наприклад, деякі різновиди не можна вносити в сухий ґрунт, оскільки в такому середовищі вони не будуть активними). Крім того, даний спосіб обробки сівозмін допустимий тільки в певні часові рамки — до появи у паростків кукурудзи від 3 до 5 листочків.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com