Як вибрати навантажувач

Як вибрати навантажувач

Як вибрати навантажувач

27 / 06 / 2024

Спецтехніка в агросекторі використовується постійно, з її допомогою найпростіше виконувати більшість робіт. Вибір навантажувача важливий, адже це універсальний транспорт, затребуваний у різних галузях. Він необхідний для навантаження, переміщення матеріалів, прибирання сміття, використовується також як тягач.

Компанія «Агріматко-Україна» пропонує придбати техніку від таких популярних виробників, як JCB, RAUCH та ін. Вони відомі завдяки інноваційним розробкам для збереження навколишнього середовища за максимальної продуктивності.

Як вибрати навантажувач​

Навантажувач як універсальний вид спецтехніки

Без цього типу транспорту не обходяться не лише у сільському господарстві. Він завжди затребуваний і застосовується на складах, під час виробництва товарів, у сфері логістики, дистрибуції. Його купують для своїх потреб підприємства малого та середнього бізнесу.

Застосування цієї техніки дозволить зменшити трудовитрати, оптимізувати навантаження і розвантаження на будь-якому складі. Але важливо знати, як вибрати навантажувач, щоб він ефективно виконував поставлені завдання. Цей спецтранспорт користується попитом насамперед завдяки своїй універсальності. Він може їздити будь-якими поверхнями (як по покриттю всередині складу, так і по грунтовці, асфальту, іншій дорозі).

Вантажопідйомність навантажувача коливається в межах 1,8-3,5 тонни, що робить його зручнішим у порівнянні зі штабелером, розрахованим максимум на 2 т. Моделі відрізняються по ряду технічних характеристик, в яких необхідно розібратися перед покупкою. Багато залежить також від поставлених завдань та умов застосування.

Основні параметри вибору

Технічні характеристики повинні відповідати завданням, що виконуються на підприємстві. Розглянемо найважливіші:

  1. 1. Вантажопідйомність. Є моделі навантажувачів, здатні піднімати вагу до 3,5 тонни, або більш потужні — їм можна довірити 5–8 тонн. Тут все залежить від сфери діяльності та специфіки роботи складу вашої компанії.
  2. 2. Максимальна висота підйому. Цей параметр залежить від конструкції щогли. Наприклад, якщо вам потрібно працювати із триярусними стелажами, тоді достатньо моделі, яка піднімається на 3 метри. Для висотних систем зберігання потрібна техніка більшої висоти.
  3. 3. Додаткове обладнання. Можливість модернізувати техніку важлива, адже в такому випадку вона отримує більше можливостей. Наприклад, на окремі види навантажувачів встановлюють ковші, кошики та інше навісне обладнання, яке можна знімати та міняти.
  4. 4. Ресурс силової установки. Для двигуна будь-якої моделі спецтехніки передбачено певну кількість годин роботи. Від цього показника залежить термін експлуатації машини. Тому на багатьох підприємствах віддають перевагу придбанню нового транспорту, а не того, який вже був у користуванні, адже ресурс останнього менше.
  5. 5. Сервісне обслуговування. Нехтувати ним не можна, тому що від нього залежить працездатність навантажувача. Планове техобслуговування проводять за регламентом, встановленому виробником, тому потрібно уточнити заздалегідь, які роботи до нього входять.

Велике значення мають також рішення для безпеки оператора під час праці. Так, опціонально на техніці можуть встановлюватися системи активної стабілізації, які запобігають бічному перекиданню.

Додатково на навантажувачах може бути передбачене обладнання для регулювання швидкості та кута нахилу щогли — це важливо для безпеки не тільки оператора, а й вантажу. Сучасні моделі автоматично визначають наявність водія і не рушають з місця без нього, а також самостійно вирівнюють рульове колесо із задніми.

Як вибрати навантажувач​

Щогла як важливий робочий елемент навантажувача

При покупці важливі комплектуючі, з яких складається робоча конструкція. Розмірковуючи, який навантажувач купити, зверніть увагу на щоглу — від неї залежить, на яку висоту машина буде піднімати вантажі, а також можливість роботи в обмеженому просторі (всередині контейнера або кузова вантажного транспорту).

Дуплексна щогла є стандартною, вона піднімає вантажі на висоту до 3 метрів. Ці моделі не можна використовувати всередині вагона чи іншої споруди, де вільний простір обмежений. Для таких умов більше підійде транспорт з щоглою, для якої передбачена система вільного ходу.

На відміну від стандартної моделі, у такій конструкції є додатковий циліндр, що забезпечує вільне переміщення каретки по всій довжині. Для висотних стелажів понад 3 метрів знадобиться пристрій з триплексною щоглою. Враховуйте, що будь-які нестандартні моделі обходяться дорожче за звичайні.

Додаткові критерії, на які потрібно звернути увагу

Крім основних параметрів, вказаних вище, є й інші, що теж впливають на вибір навантажувача. Від них залежить, чи настільки техніка буде відповідати поставленим завданням та вимогам до експлуатації.

У яких умовах користуються спецтранспортом

Важливо враховувати, де саме ви плануєте працювати з навантажувачем — у приміщенні чи на вулиці. Якщо його будуть використовувати просто неба, мають значення також пора року, температура і ступінь вологості. Від цих параметрів залежить, який тип двигуна буде підходящим для конкретних умов.

Тут є кілька важливих моментів, про які слід пам'ятати:

  1. 1. Для закритого складу більше підходять навантажувачі, які оснащені електромотором змінного струму. Вони екологічні, тому що під час роботи не видають вихлопних газів. Ця техніка підтримує комфортні умови праці та не впливає негативно на здоров'я людини.
  2. 2. Для роботи просто неба можна використовувати навантажувач із двигуном внутрішнього згоряння. Він буває газовим, бензиновим чи дизельним. Така установка відрізняється підвищеною потужністю, розрахована на безпечне перевезення вантажів нерівними дорогами.
  3. 3. Усередині приміщення не можна працювати на газобензиновому навантажувачі, оснащеному ДВЗ. Для цього знадобиться постійна та якісна вентиляція, щоб забезпечити ефективне виведення вихлопних газів.

Газобензинові автомобілі оснащені змінними газовими балонами, їх використовують замість резервуарів для палива. Якщо ви обрали даний навантажувач, для його безперебійної роботи потрібно мати запас. На тиждень знадобиться приблизно 4–8 балонів — при такій кількості не доведеться заправляти транспорт занадто часто.

Як вибрати навантажувач​

Трансмісія та шини

Спецтехніка випускається з механічною та автоматичною коробкою передач. У кожного оператора свої вимоги, але комфортнішими зараз вважаються моделі з АКПП. Їх переваги:

  • - дають можливість зосередитися на роботі та не думати про перемикання передач;
  • - забезпечують оптимальну швидкість для поточних умов застосування;
  • - знижують втому та підвищують продуктивність співробітника.

При виборі шин необхідно керуватись типом покриття на складі. Для навантажувачів використовують цільнолиту та пневматичну гуму. Перший тип міцніший і жорсткіший, розрахований на тривале застосування. Внаслідок середнього показника зчеплення з покриттям для підлоги цільнолиті шини підходять для їзди по сухій та рівній поверхні.

Пневматична гума відрізняється високою амортизацією, тому більше розрахована на пересування по нерівностях. Такі шини краще справляються з поїздкою по вибоїнам або ямам. Завдяки високій амортизації вони значно підвищують ефективність роботи спецтехніки.

Характеристики вантажу

Вирішуючи, який навантажувач краще купити, дивляться не тільки на показники вантажопідйомності. Мають значення також центр тяжкості та вага вантажу, з яким потрібно працювати. Стандартною вважається розмір 610 мм. Якщо центр тяжкості буде більше, тоді показники вантажопідйомності також зміняться.

Максимальне корисне навантаження зменшується, якщо ви використовуєте навісне обладнання. Тому для роботи з ним знадобиться машина підвищеної потужності. Не завадить звернутися до фахівців, які знаються на навантажувальній техніці, щоб вибрати оптимальний варіант.

Чи можна заощадити на покупці навантажувача

Цього робити не варто, тому що недорогі машини можуть виявитися неефективними при виконанні задач. Надалі все одно не уникнути додаткових витрат (наприклад, для придбання навісного устаткування). Неякісні машини часто ламаються, їх доведеться ремонтувати та чекати, доки прийдуть нові запчастини. Це неминучий простій та втрати на виробництві.

Статистика показує, що бюджетна спецтехніка вже через кілька років експлуатації обходиться набагато дорожче. Розцінки на її обслуговування та утримання з часом можуть становити 20–30% порівняно з використанням більш дорогих та якісних моделей.

Тому відповідь однозначна: економити не варто, оскільки це вийде зробити тільки один раз — при купівлі самого навантажувача. Щоб не помилитися з вибором, зверніть увагу на техніку виробників JCB, Jacto, RAUCH та інших.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com