Якому добриву віддати перевагу

Якому добриву віддати перевагу

Якому добриву віддати перевагу

14 / 02 / 2021

Удобрення ґрунту для отримання високої врожайності – це необхідність. Втім, потрібно робити це усвідомлено й уникати поливу занадто великою кількістю корисних речовин. Підходити до внесення добавок варто з певними знаннями. Тут необхідно враховувати вид підгодівлі, її обсяги та періодичність насичення. Щодо типу, він безпосередньо залежить від рослин, які ви збираєтеся вирощувати.

Різновиди

Наразі виділяють два види корисних речовин для підгодівлі:

  • мінеральні;
  • органічні.

До останніх відносять відходи тваринного або рослинного походження. Це послід птахів, гній, торф і компост, а також настої коров'яку та кропиви. Сюди відносять і тирсу, річковий мул, плодові й овочеві очищення, солому. У залежності від типу органічного добрива, потрібно почекати 4-8 місяців, поки воно відстоїться.

А ось мінеральні варіанти продаються в магазинах. Неодноразово доведено, що цей тип добрив за багатьма параметрами обходить органіку. Вони поділяються на комплексні та прості. Перший варіант містить відразу кілька основних компонентів. Серед них виділяють калійну селітру, амофос, нітрофос. А другий складається з одного компонента, яким може бути фосфористе борошно, селітра, суперфосфат або аміачна селітра.

Зручність у тому, що мінеральні добавки мають вигляд гранул або рідини – це спрощує роботу. Втім, переборщити з такою підгодівлею дуже просто.

Про плюси та недоліки органічних добрив

Більшість вибирає саме цей варіант з огляду на його натуральність. У добрива, створеного природою, маса переваг, серед яких:

  • доступність і невелика вартість;
  • можливість поліпшити характеристики ґрунту;
  • низька швидкість поглинання рослинами, що виключає перенасичення;

Не обходиться тут і без мінусів. Наприклад, гній є одним з основних джерел засмічення полів бур'янами, а також має низьку концентрацію корисних речовин. Робота з такими добривами не всім подобається через неприємний запах, а довгий період відстою може загрожувати тим, що замість підгодівлі ви отримаєте велику кількість паразитів.

Крім того, якщо таки перенаситити певну ділянку органікою, то рослини будуть насичувати нітрати.

Мінеральні добавки

У багатьох людей штучні гранули без запаху та кольору викликають сумніви. Якщо говорити про їх явні плюси, то вони:

  • зручні у зберіганні;
  • можуть застосовуватися для різних культур;
  • швидко окупаються;
  • мають багаторазово доведену високу ефективність.

Втім, така підгодівля абсолютно нейтральна для ґрунту, вимагає щорічного застосування й дорого коштує. Якщо порушувати технологію й дозування, то страх людей перед неорганічним добривом стає більш ніж виправданим – перенасичення робить плоди небезпечними для здоров'я.

Якщо проаналізувати результати використання двох варіантів і послатися на досвідчених городників, то можна виділити такі важливі поради:

  1. Застосовуючи мінеральні підгодівлі, дуже уважно стежте за кількістю гранул і дотримуйтеся інструкції.
  2. Разом із внесенням добавок проводьте підлужування ґрунту.
  3. Ставте в пріоритет органіку.

Для тих, хто все ще вагається у виборі, існують комбіновані рішення. Вони вбирають всі позитивні якості обох категорій і практично не мають мінусів – добре впливають на ґрунт, зростання й обсяг врожаю.

Гідропоніка та добрива для неї

Окремою категорією йдуть добавки, які використовуються для гідропонних рослин. Варто враховувати, що такий спосіб вирощування досить складний і має безліч тонкощів – наприклад, застосовувати органіку тут недоречно. Проблема в тому, що частина елементів просто не розчиняється та призводить до утворення осаду, а це вже прямий шлях до хвороб у деяких культур.

Для таких врожаїв застосовують особливий вид мінеральних добрив, який має великий набір корисних речовин. Мікроелементи тут мають форму хелатів і сульфатів. Хелати є штучними молекулами, завдяки яким вдається утримувати корисні речовини, щоб рослини встигали їх вбирати. Гідропонні підгодівлі відзначаються високою ціною, але підходять і для ґрунту.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com