Важливість Бору на озимому ріпаку

Важливість Бору на озимому ріпаку

Важливість Бору на озимому ріпаку

20 / 10 / 2021
Осінній догляд посівів ріпаку озимого є обов’язковим та надзвичайно важливим етапом технології вирощування цієї культури, саме в цей час закладається фундамент майбутньої врожайності.
 
Та окрім основного удобрення, боротьби із бур’янами, захисту від шкідників та хвороб особливу увагу варто звернути на забезпеченість його таким важливим елементом як Бор. Адже, як відомо, ріпак є типовим борофілом та потребує цього елементу у значних кількостях. Так для формування 3 т/га врожаю ріпак виносить із ґрунту біля 200-400 г бору. Причому, біля 25 % усього бору поглинається саме восени, а решту навесні в фазі диференціації бруньок. Бор відіграє важливу роль в метаболізмі і транспорті вуглеводів, сприяючи накопиченню в рослинах достатньої їх кількості для успішної перезимівлі. Також Бор входить до складу клітинних стінок рослин, зміцнюючи їх та підвищуючи еластичність тканин.
 
 
Внаслідок цього,знижується розтріскуваність стебел та кореневої шийки при морозі та сильному рості та зменшується чутливість до хвороб (некрозу кореневої шийки, вертицильозу та ін.). Окрім того, Бор бере участь у метаболізмі ліпідів, білків. За його дії у рослинах підвищується вміст ауксинів, що, в свою чергу покращує ріст та розвиток кореневої системи, що також сприяє покращенню перезимівлі рослин.
 
Як відомо, Бор є малорухливим у ґрунті та добре промивається у нижні його шари. Нестача цього елемента, перш за все, спостерігається на дуже легких та карбонатних ґрунтах, а також за умов посухи. Візуально симптоми можна помітити у вигляді зміни забарвлення листків (червоно-фіолетове) та їх скручування. В подальшому дефіцит Бору може призвести до розтріскування стебел, кореневої шийки, проникненню патогенів, погіршенню чи, навіть, припиненню росту кореневої системи, вимерзанню посівів. Саме тому, при гострому дефіциті Бору, привентивно варто застосовувати висококонцентровані борні добрива, такі як: Келатекс В, Nutribor чи Leafdrip Bor. Нумерологічний розбір на від Маргарита Воронюк - Indraloka. Вони забезпечать рослини недостаючим Бором та сприятимуть успішній перезимівлі Ваших посівів ріпаку.
Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com