Септоріоз зернових: особливості та методи боротьби

Септоріоз зернових: особливості та методи боротьби

Септоріоз зернових: особливості та методи боротьби

01 / 08 / 2023

Україна є одним із найбільших постачальників зерна до ЄС, тому догляд за зерновими та їхній захист від хвороб дуже важливий. Це необхідно, щоб отримати гарний, якісний урожай. Одного лише родючого українського ґрунту для цього недостатньо – потрібно знати про поширені захворювання зернових і способи боротьби з ними. Усі рослини, у тому числі пшениця, можуть піддаватися негативним впливам.

Септоріоз називають ще білою плямистістю. Це одна з поширених грибкових хвороб, яка здатна вражати різноманітні культури. На неї страждають не лише зернові, вона покриває всі наземні органи – від колосся до листя й піхв. Через певну сукупність чинників на українських полях останнім часом це захворювання дуже поширене, тому важливо знати й застосовувати різні способи боротьби.

Як проявляється септоріоз

Збудниками хвороби є гриби роду Septoria. Її легко виявити за візуальними ознаками. На стеблах і листках ураженої культури з’являються не дуже сильно виражені плями світло-бурого, бурого, жовтого кольору або просто світлі. Вони можуть як мати темний обідок, так і бути без нього. Всередині плями або по всій її поверхні знаходяться дрібні пікніди чорного кольору.

Останні виглядають просто як темні крапки, саме за ними визначають наявність хвороби. Згодом уражене листя та інші наземні частини рослини сильніше бліднуть і з часом засихають. Септоріоз може вражати й колоски, у такому разі плями покривають лусочки, надають їм строкатості або бурого забарвлення. У хворого колоска дуже щуплі, слабкі на вигляд зернини.

Поступово плями розростаються й поширюються по всій поверхні рослини. Якщо септоріоз продовжує успішно розвиватися, листя засихає та опадає раніше звичайного природного терміну. Через порушення більшості фізіологічних процесів відмирають наявні колоски, а нових з’являється дуже мало. Крім того, хвороба загалом послаблює імунітет і збільшує вразливість до негативних факторів.

Який збудник викликає септоріоз

Захворювання провокують різноманітні збудники – це, як уже писалося вище, види грибів Septoria. У природі їх існує понад 10 типів, вони належать до сімейства Sphaeropsidaceae. Залежно від виду рослини її вражають різні типи грибів. Окремі зачіпають тільки листя й листові піхви, а є й такі, що поширюються відразу на всі наземні частини культури. Грибниці усіх збудників знаходяться між клітинами уражених рослин.

Спочатку пікніди з пікноспорами з’являються під епідермісом на грибниці, а після дозрівання їх стає видно на поверхні. На цій стадії уражена частина рослини розкривається, рветься, а сила осмотичного тиску виштовхує чорні цятки назовні. Вони поступово поширюються по всьому полю з повітряними потоками й дощем. Збудники хвороби здатні розлітатися на 100 кілометрів.

Сприятливим фактором для масового захворювання зернових на полі на септоріоз є стовідсоткова відносна вологість середовища та температура від +5 до +30, особливо в межах 20–22 градусів. Тривалість інкубаційного періоду різна – все залежить від погоди під час поширення, це може бути мінімум 6, а максимум 25 днів. Під час вегетативного періоду збудники розмножуються, з’являється ще кілька поколінь. Це відбувається особливо швидко за умови рясних опадів.

Отже, окрім безпосередньо грибів, є ще декілька факторів, які призводять до поширення захворювання:

- підвищений рівень вологості, особливо якщо він триває протягом якогось часу;

- сильні вітри навіть у теплу погоду;

- збільшення опадів на період дозрівання або цвітіння колосся;

- пізнє засівання.

Ще одна причина – використання тільки азотних добрив. Щоб уникнути захворювання, потрібно додавати мінеральні речовини, які відрізняються збалансованим складом.

Чим шкідливий септоріоз

Гриби-збудники здатні зимувати, для цього вони накопичуються в залишках ураженої рослини, у тому числі на нижніх листках. Буває, що інфекція поширюється через насіння, яке теж може заражатися хворобою. Шкідливість септоріозу проявляється в наступному:

- зменшення асиміляційної поверхні;

- зниження продуктивності колосків;

- отримання неякісного урожаю;

- передчасне дозрівання хліба;

- недобір зерна.

Коли на стеблі з’являються вузли, воно стає дуже тонким і може зламатися навіть від легкого пориву вітру. Найнебезпечнішою є ситуація, коли ураженим стає пшеничне колосся. Це легко упізнати за появою на ньому фіолетових або темно-коричневих плям. У такому разі колоски просто не розвиваються до кінця, що призводить до зменшення загальних показників урожайності на 20 або й на 40%.

Зерно, яке вдалося зібрати, має дуже низькі посівні й технологічні якості. Через здатність септоріозу поширюватись і зимувати, залишаючись у рештках рослин, дуже важливо своєчасно вживати заходів для боротьби з цією недугою. Головним негативним наслідком варто вважати саме велике зменшення показників урожайності. Крім того, рослини стають чутливішими до несприятливих факторів.

Якими способами лікують септоріоз

Серед плямистостей листя саме цей різновид є найпоширенішим в Україні. Це зумовлено зміною кліматичних умов через фізіологічну весну, коли протягом доби кілька разів різко змінюється й коливається температура, збільшується кількість опадів, період вегетації настає рано. Уникнути поширення та появи септоріозу допоможуть такі міри:

- використання збалансованих мінеральних добрив, які значно підвищують стійкість культур до захворювань. Вона, навпаки, знижується, якщо вдатися до однобічного внесення азотних добрив;

- дотримання термінів сівозміни та ізоляції в просторі;

- обробка ґрунту після збирання врожаю. Необхідна для того, щоб зібрати залишки й рештки рослин, серед них можуть бути й уражені;

- обробка посівів. Для цього використовують фунгіциди.

Допоможуть також інші агротехнічні методи, наприклад, такі як лущення стерні. До руйнування пікнід і загибелі збудника призводить глибока обробка ділянки за допомогою зяблевої оранки.

 

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com