Чим удобрювати кукурудзу?

Чим удобрювати кукурудзу?

Чим удобрювати кукурудзу?

12 / 04 / 2021
Кукурудза є єдиним культурним представником роду Кукурудза злакового сімейства. На перший погляд може здатися, що це невибаглива однорічна рослина, що не зовсім вірно. Кукурудза може порадувати фермера хорошим урожаєм тільки за умови якісної підгодівлі.

Кукурудза є єдиним культурним представником роду Кукурудза злакового сімейства. На перший погляд може здатися, що це невибаглива однорічна рослина, що не зовсім вірно. Кукурудза може порадувати фермера хорошим урожаєм тільки за умови якісної підгодівлі. При цьому її обов'язково необхідно вирощувати на родючому ґрунті.

Рослина досить вимоглива, споживає поживні речовини впродовж усього періоду росту й розвитку. Більш того, кукурудза й зовсім не зійде, якщо посіяти насіння в кислому ґрунті. Для цього злаку найбільш прийнятна пухка й насичена азотом земля. Тому фермери намагаються виділяти під рослину найякісніші ділянки, заздалегідь удобривши їх гноєм. Залежно від типу ґрунту, норма внесення добрива варіюється в діапазоні від 40–60 тонн на гектар (для північних регіонів або Полісся) до 8–10 центнерів у степах.

Для виконання завдання можуть використовуватися як органічні, так і мінеральні добрива. Рослина найбільше потребує калію й азоту з мінералів, але й про фосфор теж не варто забувати, особливо в періоди становлення кореневої системи. Це добриво має надходити в необхідному обсязі під час цвітіння й дозрівання рослини.

Основні типи добрив:

  1. Азот. У такому випадку досвідчені фермери здебільшого вдаються до аміачної селітри, карбаміду й суміші аміачної води. У результаті того, що трав'яниста рослина створює великий обсяг рослинної маси, для неї особливо важливе постійне харчування. На початкових етапах росту це не так критично, але в період цвітіння кукурудзу потрібно удобрювати азотом постійно. Добрива обов'язково вносяться за 10 днів до посіву.
  2. Фосфор. Цей елемент необхідний для забезпечення стимуляції початкового росту, тому вноситься на ранніх стадіях формування. Також він знадобиться пізніше – при цвітінні та появі зерен. Необхідний обсяг фосфору міститься в амофосі або суперфосфаті.
  3. Калій. Від цієї речовини залежить обсяг врожаю. Недолік калію стає причиною уповільнення в зростанні. Кукурудза починає жовтіти, згодом може зовсім висохнути. Якщо обсяг добрива буде достатнім, злаки ефективно витрачають воду, тому в сильну спеку рослина здатна легко протистояти посухам. Хлористий калій, калімагнезія й калійна сіль – одні з кращих варіантів.

Також потрібно враховувати: коли кукурудза вирощується на кислому ґрунті, заздалегідь потрібне вапнування. В іншому випадку підживлення злаків, навіть у великих обсягах, буде марним.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com