Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

20 / 06 / 2024

Щоб отримати високий урожай сільськогосподарських культур, необхідно доглядати їх. Для здорового росту та гарного плодоношення використовують засоби для захисту рослин, або СЗР, – що це, розглянемо далі.

При вирощуванні культури необхідно запобігти хворобам та появі шкідників. «Агріматко-Україна» пропонує купити засоби захисту рослин від таких відомих компаній, як Syngenta, Bayer, Nufarm та ін.

Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

Що таке ЗЗР: особливості

До цієї категорії сільськогосподарських засобів належать препарати, призначені для захисту рослин від хвороб та шкідників. Їх ще називають пестицидами та використовують до збирання врожаю або після, а також у процесі зростання для нормального розвитку, знищення бур'янів.

За складом препарати бувають натуральними або синтетичними (хімічними), залежно від бажаного ефекту. Вони також відрізняються за принципом дії. Кожен засіб є сумішшю з речовин, які впливають на конкретного шкідника або хворобу. Крім активних компонентів, у складі є неактивні та допоміжні для посилення ефекту.

Пестициди є небезпечними для людини, і виробники передбачили цей момент. Засоби захисту рослин містять ароматизатори з різким, неприємним запахом. Це необхідно, щоб запобігти ненавмисному вживанню речовини в їжу. Також запах не дозволить людині випадково доторкнутися до рослини одразу після обробки.

Які бувають засоби захисту рослин

Усі пестициди відрізняються між собою за призначенням, їх підбирають для захисту конкретних культур та боротьби з певними видами шкідників. Розглядаючи, що таке ЗЗР, важливо згадати різновиди, які існують:

  1. 1. Гербіциди. Це препарати для знищення бур'янів, що впливають на їх зростання та розвиток. Випускаються у вигляді емульсій, порошків, розчинів, відрізняються за принципом дії. Одні ефективні проти стійких бур'янів з глибоким коренем, тому що проникають углиб, інші діють тільки на видиму частину – їх застосовують проти однорічної рослинності.
  2. 2. Інсектициди. Їх використовують проти комах, оскільки вони впливають на систему травлення шкідника. Ці хімзасоби випускаються у вигляді емульсій, дусту, розпилювача, порошку та інших формах. При нанесенні на листя, стебла та інші частини рослин інсектициди вбираються, а потім вбивають комах, коли вони поїдають культуру.
  3. 3. Фунгіциди. Призначені для захисту від грибкових хвороб. Проникають у мембрани клітин, тим самим блокуючи їх розвиток, деякі препарати також порушують вироблення енергії. Використовуються для обробки не лише самої культури, а й ґрунту навколо неї, підходять для профілактики захворювань.
  4. 4. Бактерициди. Гнітюче впливають на патогенні організми, зокрема на мікроби та бактерії. Ці препарати здатні тривалий час залишатися у ґрунті після внесення, зберігаючи свою ефективність. Вони запобігають розвитку бактеріальних захворювань.
  5. 5. Акаріциди. Призначені для боротьби з кліщами та їх знищення. Своєю чергою, залежно від призначення, діляться ще на кілька видів: специфічні вузької дії, інсектоакарициди для знищення також інших видів комах, а також акарофунгіциди проти шкідливих мікроорганізмів.
  6. 6. Родентициди. Призначені для боротьби з гризунами, вбивають їх шляхом порушення нормальної роботи кровоносної системи.

Цими препаратами перелік засобів захисту рослин не обмежується. До цієї категорії належать також десиканти, призначені для підсушування культур перед збиранням урожаю. Це необхідно для прискорення збору при підвищеній вологості на посівах із соняшником, льоном, пшеницею, картоплею та іншими рослинами.

У процесі десикації зерна та бульби не псуються, тому їх зручно збирати за допомогою сільськогосподарської техніки. Десиканти також допомагають підготувати ґрунт до подальшого посіву, оскільки знищують частину багаторічних бур'янів. У результаті знижується рівень вологості зерна, витрачається менше часу на висушування.

Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

Що таке протруйники та регулятори росту

Розбираючись у питанні, що це – ЗЗР, не можна не згадати про дані препарати. Протруйники – це хімічні різновиди фунгіцидів, призначені для антибактеріальної обробки матеріалу перед висіванням або посадкою. В результаті він отримує захист від негативних факторів на початковому етапі.

Протруйники бувають одноцільовими та комбінованими. Як відомо з назви, перші лише захищають від конкретних хвороб, тоді як другі включають одразу кілька речовин. Комбіновані протруйники додатково посилюють зростання, створюють оптимальні умови для розвитку навіть за несприятливого клімату.

Регулятори росту – це речовини, у складі яких присутні:

  • - фоторегулятори;
  • - біоактивні добавки;
  • - мікроелементи.

В результаті їх застосування сільгоспкультури стають більш стійкими до хвороб, нестачі вологи, температурних перепадів, токсинів, шкідників. Регулятори зростання значно підвищують кількість та якість врожаю.

Що таке ад'юванти

Це засоби, які не мають властивостей пестицидів, а лише підвищують ефективність того чи іншого препарату. Ад'юванти додають до складу ЗЗР, щоб змінити фізико-хімічні характеристики розчину. До цієї категорії належать різні емульгатори, стабілізатори, активатори тощо.

Ці засоби:

  • - зменшують ступінь несумісності різних препаратів між собою;
  • - знижують кількість піни;
  • - зменшують ймовірність прилипання та інших негативних ефектів, здатних послабити дію пестицидів.

Ад'юванти також позитивно позначаються на рівні жорсткості води.

За якими ознаками класифікують ЗЗР

Найчастіше їх ділять на різновиди за хімічним складом. Залежно від цього показника вони бувають неорганічними, органічними та біологічними. Останні зараз мають особливий попит, оскільки екологічна обробка ґрунту стає дуже актуальною.

Існує також класифікація засобів захисту рослин за способом дії. Вони бувають:

  • - кишковими, що впливають на систему травлення. Для ураження шкідників їх додають у корм;
  • - системними – отруюють соки рослин, роблячи їх отруйними для комах. Такі препарати проникають через насіння, тканини, коріння;
  • - контактними, які працюють через покриви тканин;
  • - фумігантами – впливають на систему дихання.

Також існує гігієнічна класифікація, за якою визначають леткість, алергенність, стійкість та інші властивості ЗЗР. Той чи інший клас надають як формам пестицидів, так і компонентам у їх складі. З іншого боку, у процесі враховують ступінь впливу на здоров'я людини.

Класифікація виглядає так:

  • - І – дуже небезпечні;
  • - II – небезпечні;
  • - III – помірковано небезпечні;
  • - IV – малонебезпечні.

До четвертої категорії відносять усі речовини, які не можна зарахувати до першої, другої чи третьої. У сільськогосподарській діяльності заборонено використовувати пестициди, що входять до першої групи.

Застосування засобів другого класу допустиме, але лише фахівцем або за участю співробітника, який пройшов спеціальну підготовку до роботи в подібних умовах. Найбільш поширені препарати третьої та четвертої категорій. При їх використанні слід дотримуватись певних норм та інструкцій.

Засоби захисту рослин (ЗЗР) – що це, класифікація та застосування

Як оцінюють безпеку ЗЗР

Засоби для захисту рослин – це не тільки ефективні препарати для зростання та розвитку культур. Як зазначено вище, деякі з них можуть бути дуже небезпечними, зокрема для екології. Тому в країнах Європи діє низка обмежень на застосування таких речовин.

Кожен вид ЗЗР обов'язково проходить контроль безпеки, який включає:

  • - токсикологічну оцінку всіх інгредієнтів у складі;
  • - розрахунок граничних значень, за якими допустима дія активних компонентів;
  • - класифікацію та маркування засобів, здатних надати негативний вплив на здоров'я людини;
  • - встановлення максимально допустимої концентрації у кормі чи харчових продуктах;
  • - визначення заходів для безпечного застосування.

Якщо СЗР не проходить перевірку, його не можна використовувати. Також варто враховувати, що навіть малонебезпечний препарат при неправильному застосуванні чи недотриманні правил утилізації може стати небезпечним.

Щоб уникнути токсичної дії пестицидів, важливо, щоб їх компоненти повністю зникли із середовища після застосування. Також у процесі перевірки встановлюють максимально допустимий вміст ЗЗР у продуктах, який не зашкодить людині. Тип небезпеки та запобіжні заходи при роботі з тим чи іншим засобом вказують на упаковці.

Пестициди можуть бути шкідливими не тільки для людини, але й для бджіл, тварин. Тому деякі препарати заборонено використовувати для обробки квітучих культур або в періоди запилення. За ступенем ризику для тварин ЗЗР ділять на безпечні при правильному застосуванні (категорія А), помірно небезпечні (В), небезпечні у разі неправильного використання (С).

Як потрібно працювати з ЗЗР

Застосування засобів захисту рослин вимагає дотримання ряду правил безпеки. Якщо їх не дотримуватись, можуть постраждати люди, які перебувають у зоні впливу. Вибираючи та використовуючи ті чи інші препарати, необхідно враховувати такі моменти:

  1. 1. Точно визначте проблему. Вибирайте засіб із конкретним призначенням (наприклад, для обробки рослин, проти гризунів тощо).
  2. 2. Ретельно вивчіть інструкцію. Дійте згідно з приписами виробника, не порушуючи правила застосування.
  3. 3. Користуйтеся засобами для індивідуального захисту, щоб запобігти навіть мінімальному негативному впливу.
  4. 4. Періодично змінюйте препарати. Не можна довго використовувати один і той же, оскільки з часом бур'яни та шкідники розвивають стійкість до тих чи інших речовин, які раніше були шкідливими для них.

Важливо точно дотримуватися дозування, вказаного в інструкції, оскільки при підвищеній концентрації ЗЗР завдають шкоди не тільки бур'янам або комахам.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com