Який трактор вибрати для сільського господарства

Який трактор вибрати для сільського господарства

Який трактор вибрати для сільського господарства

30 / 05 / 2024

Незамінним сільськогосподарським знаряддям обробки ґрунту, посіву та посадки культурних рослин, догляду за ними, збирання врожаю служать трактори. Ці машини забезпечують механізацію трудомістких процесів у агровиробництві, багато в чому полегшуючи проведення польових робіт. Вибір трактора для фермерського господарства — досить складне завдання, що вимагає продуманих рішень, адже така техніка повинна служити, виконуючи свої функції, не один рік. Щоб інвестиції виявилися вдалими, фермеру важливо враховувати обсяг та типи механізованих робіт, технічні характеристики та умови експлуатації машини, бюджет. Ця стаття містить рекомендації щодо того, який трактор краще купити для свого господарства і що врахувати під час його вибору.

Який трактор вибрати для сільського господарства

Типи тракторів за призначенням та конструкцією ходової частини 

Зараз в Україні популярні та мають широкий попит такі види тракторної техніки для сільського господарства:

  1. 1. Мототрактор, який є удосконаленим мотоблоком. Це бюджетний варіант невеликих габаритів, призначений для обробітку ґрунту площею до п'яти гектарів. Його зручно використовувати на неоднорідних ділянках рельєфу (наприклад, зони біля садових насаджень). Така сільгосптехніка оснащена одноциліндровим дизельним двигуном потужністю від 12 до 24 кінських сил, одноосьовим приводом, кількома клиноподібними ременями з профілем «Б», які передають потужність від двигуна до трансмісії. Перевагою є різноманітна комплектація машини, що включає ґрунтові фрези з шириною захвату від 1 до 1,5 метра, одно- або двокорпусний плуг, запасні частини, інструменти та приладдя, набір додаткових викруток та ключів. 
  2. 2. Мінітрактор. Відрізняється багатофункціональністю, здатністю на невеликій площі виконувати різноманітні роботи, гарною маневровістю, мінімальною витратою палива. Це найкращий трактор для фермера. Такий агрегат забезпечений три- або чотирициліндровим чотиритактним двигуном потужністю до п'ятдесяти кінських сил, повним приводом і карданним валом, механічним ручним гальмом. Працюючи на солярці, бензині або газі, він здатний обробляти ділянку площею до двадцяти гектарів, при цьому лише трохи поступаючись звичайному трактору.
  3. 3. Колісний трактор. Кращим варіантом агрегату буде оснащеність його якісною та міцною металевою трансмісією, що істотно збільшує термін служби. Така сільгосптехніка має чотири- або шестициліндрові двигуни потужністю від 50 до 200 кінських сил, турбонагнітач збільшення потужності, дводискове зчеплення і реверсивну коробку передач. Вибравши колісну модифікацію, рекомендується підібрати для неї покришки, що мають широкий профіль та глибокий малюнок, що суттєво підвищує її прохідність. 
  4. 4. Гусеничний трактор. Рідко використовується у сільському господарстві, в основному на рисових чеках та за наявності заболоченої місцевості. Агрегат рухається стабільно по м'якому вологому ґрунту на малій швидкості, проте витрачає багато палива, непрактичний, має високу вартість. 

Для отримання максимальної користі від техніки необхідно зіставити її габарити, технічні можливості з обсягом і видами виконуваних робіт, призначенням агрегату. 

Призначення та технічні характеристики найпопулярніших видів тракторів представлені в таблиці.

Вид трактора

Призначення 

Технічні параметри експлуатації

Габарити 

Вага

Об'єм паливного баку

Трансмісія

Вал відбору потужності

Мінітрактор

Обробка ґрунту,

посів культур,

догляд за посівом,

збір врожаю,

його перевезення,

доставка добрив та насіння

2-3 м (довжина) ,

1–1,5 м (ширина),

1,5–2 м 

(висота)

Від 500 до 

1500 кг

Від 20 до 50 літрів

Механічна чи гідростатична

Швидкість обертання – 540 або 1000 об/хв.

можливе

підключення навісного обладнання

Мототрактор

Обробка ґрунту,

посів культур,

догляд за посівом,

збір врожаю,

його перевезення,

доставка добрив та насіння

2-2,5 м (довжина),

1–1,5 м (ширина)

1,2–1,5 м 

(висота)

Від 300 до 800 кг

Від 10 до 20 літрів

Механічна 

Швидкість обертання – 

540 або 1000 об/хв.

можливе

підключення навісного обладнання

Колісний

Обробка ґрунту,

посів культур,

догляд за посівом,

прибирання та

перевезення врожаю,

доставка добрив та насіння

3-5 м (довжина),

1,5–2,5 м (ширина),

2–3 м 

(висота)

Від 1500 до 10000 кг

Від 100 до 400 літрів

Механічна, гідростатична або гідравлічна 

Швидкість обертання  – 

540 або 1000 об/хв.

Можливість

підключення навісного обладнання

Як вибрати трактор

 Критеріями вибору відповідного агрегату є:

  • - площу фермерського господарства;
  • - види сільськогосподарських робіт, що виконуються;
  • - тип ґрунту та рельєф;
  • - необхідна потужність двигуна;
  • - вид трактора;
  • - особливості управління та комфорту (система навігації, автоматична коробка передач та інші);
  • - сумісність з різними видами навісного обладнання: плугами, культиваторами, сівалками, обприскувачами, косарками;
  • - вартість техніки, зокрема витрати на обслуговування, ремонт, паливо, запчастини.

При розв'язанні питання, який трактор купити, слід виходити з функціональних характеристик та особливостей внутрішнього оснащення агрегату, від яких залежить якість виконання поставлених завдань. Зверніть увагу на потужність двигуна, коробку передач, механізм керування, ходову частину. Все частіше фермери віддають перевагу різноманітним моделям мінітрактора, який при менших розмірах та потужності не поступається повнорозмірним машинам за своїми функціями. Дані агрегати добре сумісні з плугами завдяки високій тязі та відмінній прохідності по різних типах ґрунтів, а також з іншими видами навісних пристроїв. У багатьох моделях ґрунтову фрезу можна доповнити двокорпусним плугом. 

Який трактор вибрати для сільського господарства

Ціна сільгосптехніки також залежить від марки виробника. Не варто вибирати трактор на вторинному ринку, оскільки в перспективі така грошова економія може завдати лише збитків. В Україні можна купити продукцію провідних світових та вітчизняних виробників, звернувшись до офіційних дилерських компаній. Численні моделі відрізняються габаритами, типом, функціоналом, вартістю, при їх купівлі важливо орієнтуватися на свої потреби. 

Де придбати надійну сільгосптехніку

Компанія «Агріматко-Україна» пропонує комфортні та функціональні моделі колісних тракторів відомих світових виробників JCB Fastrac (Британія) та McCormick (США). Вони відрізняються високою продуктивністю, універсальністю, комфортом та безпекою оператора, допомагають знизити витрати часу на польові роботи та паливо, забезпечуючи високу ефективність та економічність. Інтуїтивно зрозуміле управління, сучасний дизайн, чудові технічні характеристики приваблюють фермерів, які бажають придбати продуктивну та надійну машину.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com