Внесення добрив через крапельний полив

Внесення добрив через крапельний полив

Внесення добрив через крапельний полив

07 / 05 / 2024

Догляд за рослинами, що вирощуються в полі, городі або теплиці, вимагає не тільки регулярного зрошення, але і підживлення для формування високого врожаю. У середині 70-х років минулого століття вчені запропонували новий спосіб подачі добрив при крапельному поливі – фертигацію, за допомогою якої елементи живлення поставляються до коріння рослин за допомогою спеціального обладнання: інжектора, гідравлічної помпи, що дозує, резервуара.

Внесення добрив через крапельний полив

Які переваги дає внесення добрив із краплинним поливом.

Фертигація (від слів «фертилізатор» – добриво та «іригація» – полив) – метод, що дозволяє ефективніше використовувати воду та поживні речовини під час вегетаційного періоду. Часто краплинне зрошення застосовується при вирощуванні овочевих культур і відрізняється низкою переваг:

  • - точна та дозована подача елементів живлення прямо до коріння рослин, що дозволяє уникнути їх надлишку або нестачі;
  • - зниження витрати води та добрив;
  • - швидка та краща засвоюваність рослинами розчинених у воді поживних речовин, що сприяє їх росту та розвитку;
  • - зниження ймовірності вимивання з ґрунту та попадання добрив у водойми, що попереджає їхнє цвітіння, оскільки елементи живлення доставляються точно до місця їх споживання;
  • - надходження елементів живлення в необхідних кількостях та у потрібний час, що підвищує стійкість культур до хвороб та стресових факторів середовища;
  • - автоматизація сучасних систем крапельного поливу, що знижує трудовитрати та забезпечує рівномірний розподіл добрив;
  • - підвищення врожайності та якості продукції, чому сприяє оптимальне живлення.

Завдяки своїм перевагам підживлення через систему краплинного зрошення здобуло широку популярність серед аграріїв, які виробляють сільськогосподарську продукцію гарної якості. Важливо правильно налаштувати фертигаційну систему, щоб забезпечити рівномірне розподілення елементів живлення серед рослин, уникаючи можливого засолення ґрунту.

Які види добрив використовуються під час фертигації

При краплинному автоматизованому поливі зазвичай застосовуються розчинні у воді мінеральні добрива, які легко засвоюються кореневою системою та не забивають крапельниці. Їх обирають залежно від культури, що вирощується, типу ґрунту, кількості в ньому поживних елементів. При змішуванні добрив враховують їхню сумісність, щоб уникнути появи осаду, що забиває сопла-«крапельки». Попередньо слід зробити агрохімічний аналіз ґрунту, визначивши цим потребу рослин в елементах живлення. Добрива для крапельного поливу регулярно вносять у невеликих дозах у різні фази вегетації.

При фертигації використовуються добрива:

  • - азотні (нітрат амонію, аміачна селітра, карбамід), необхідні для формування вегетативної маси рослин;
  • - калійні (фосфорнокислий калій), що підвищують стійкість посівів до збудників хвороб та стресових середовищних факторів (наприклад, посуху);
  • - комплексні;
  • - хелатні, що містять мікроелементи (цинк, бор, марганець та інші) у засвоюваній рослинами формі.

Важливо постійно стежити за рівнем рН ґрунтового розчину, оскільки підвищена кислотність або лужність може вплинути на засвоєння поживних речовин рослинами. При внесенні складних (нітроамофос, калійних (хлор калію) або фосфорних (суперфосфат)) добрив з'являється осад, здатний порушити роботу системи зрошення. Тому бажано вносити водорозчинні препарати у вигляді сумісних комплексів у оптимальному їх співвідношенні, що мають збалансований склад за основними макро- та мікроелементами (таблиця).

Комплексні добрива, що вносяться при автоматичному краплинному поливі

Назва препарату, що вноситься

Елементи живлення

Корисні властивості

Норми внесення до ґрунту

Ліфдріп 03-11-38+4MGO+TE

Азот, фосфор, калій, бор, сірка, залізо, магній, цинк

Водорозчинний, збалансованість за мікроелементами

1-2 кг на сотку

Ліфдріп 10-8-42-1MGO+3S+TE

Азот, фосфор, калій, бор, сірка, залізо, магній, цинк

Швидка засвоюваність томатами, огірками, картоплею, кабачками, іншими овочевими культурами

Вноситься в кінці цвітіння томатів, перцю, баклажанів з розрахунку 5,7–13,5 мг на одну рослину, огірків та баштанних у період цвітіння – 100–500 мг на рослину

Ліфдріп 15-8-25+3,5MGO+3S+TE

Калій, сірка, магній (аналог сульфату калію)

Легко проникає через кореневу систему

Від 1 до 10 кілограмів з гектара

Ліфдріп 15-8-25+7Са+ТЕ

Азот, фосфор, калій, сірка, марганець, мідь, залізо, фізіологічно активні речовини

Відсутність фітотоксичних сполук

1–2 л на 1 га (через місяць після сходів та в період вегетації), 2–3 літри на гектар (під час цвітіння до збирання врожаю)

Як розрахувати кількість добрив при краплинному поливі та концентрацію розчину

Для правильного розрахунку дози підживлення, що вноситься, важливо ознайомитися з рекомендаціями фахівців. Норми внесення добрив при краплинному поливі визначають залежно від виду культури, стадії вегетації, типу ґрунту, використовуваної системи зрошення, потреб рослин у макро- та мікроелементах. Знайдіть інформацію про споживання вирощуваної культури азоту, фосфору, калію та інших біологічно важливих елементів у різні періоди її вегетації. Доза підживлення, що вноситься, розраховується за допомогою поділу нормованої кількості на відсоток вмісту елемента живлення у складі даного засобу.

Концентрація добрив при краплинному поливі визначається з урахуванням типу препарату, норм внесення, обсягу поливної води, біологічних особливостей рослин. Для більшості культур цей показник становить 0,1–0,2%, тобто в одному літрі води розчиняють 1–2 грами препарату. Оскільки поживні речовини повинні надходити в рослини регулярно, важливо дотримуватися графіку поливу та внесення добрив, враховуючи показник pH розчину та його електропровідність.

Внесення добрив через крапельний полив

Як здійснюється підживлення через систему краплинного зрошення

Після розрахунку дозування препарату, виходячи з потреби культури в елементах живлення, типу ґрунту та стадії вегетації, необхідно:

  • - розчинити добриво в окремому резервуарі з водою і переконатися в повному розчиненні, щоб уникнути засмічення системи. Для цього використовують фільтри, що запобігають попаданню твердих частинок у трубки;
  • - встановити інжектор у систему крапельного зрошення, який змішуватиме концентрований поживний розчин з поливною водою, налаштувати його на подачу добрива в потрібній концентрації;
  • - визначити оптимальну тривалість та частоту підживлення для забезпечення рівномірного надходження до коренів елементів живлення;
  • - стежити за станом рослин та коригувати дозування та кількість внесень (у разі потреби).

Подача добрив при краплинному поливі настає через чверть години після початку і триває протягом 30 хвилин, потім слід продовжити цю процедуру ще пів години з метою видалення залишків добрива з трубок. Перед підживленням, щоб уникнути засмічення іригаційної системи, потрібно протестувати краплинну лінію зразком розчину.

Рекомендується регулярно промивати систему чистою водою, щоб видалити залишки добрив та запобігти накопиченню в ній солей.

Внесення добрив через крапельний полив

Компанія «Агріматко Україна» пропонує зносостійкі крапельні стрічки з оптимальними в конкретних умовах характеристиками для ефективного та стабільного поливу від перевірених виробників. Доставка здійснюється до будь-якого населеного пункту України.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com