Топ-6 найкращих гербіцидів для внесення в ґрунт на посівах кукурудзи

Топ-6 найкращих гербіцидів для внесення в ґрунт на посівах кукурудзи

Топ-6 найкращих гербіцидів для внесення в ґрунт на посівах кукурудзи

14 / 06 / 2023

Гербіцидами називаються хімічні сполуки з активною речовиною, що знищує бур'яни, допомагаючи зберегти врожай сільськогосподарських культур. Нині на ринку препаратів захисту культурних рослин представлені численні їхні види від різних виробників, що мають різні характеристики. Для полегшення завдання вибору кращих із них проведено їхню оцінку за десятибальною шкалою, складено рейтинг найрезультативніших гербіцидів для ґрунтового внесення на кукурудзяних посівах. До них належать препарати «Пандора 500 КС», «Стомп 330», «Пропоніт 720», «Харнес», «Штарнес», «Проксаніл 720 КЕ».

«Пандора 500 КС»

 Це комбінований препарат, який використовується для видалення з посівів кукурудзи однорічних злакових та деяких дводольних бур'янів. Він виготовлений у вигляді суспензійного концентрату, має дві активні речовини. Знищує бур'яни, що проростають, методом блокування тербутилазином їхнього фотосинтезу та блокади S-метолахлором початкових стадій мітотичного клітинного поділу. Препарат поглинається сходами бур'янів та частково кореневою системою, викликаючи їхню загибель. Наявність двох активних речовин у складі гербіциду забезпечує повну відсутність стійкості бур'янів до нього та суттєве подовження терміну його дії.

«Стомп 330»

Гербіцид демонструє ефективність щодо однорічних широколистих та злакових бур'янів на посівах багатьох польових та плодоовочевих рослин. Відбувається пригнічення активною речовиною (пендиметалін) зростання проростків бур'янів методом блокади мітотичних поділів клітин у меристемі сходів та їхнього кореня в результаті поглинання препарату пагоном однодольних бур'янів або дводольних гіпокотилем. Ефективність «Стомп 330» висока після внесення під злакові однорічні бур'яни на стадії 1–5 листків та широколисті рослини у фазі двох справжніх листочків. Гербіцид не є ефективним щодо багаторічних або добре вкорінених бур'янів.

Високі показники демонструє препарат на посівах кукурудзи. Оскільки він має незначну випаровуваність та розчинність водою, то локалізується в місці загортання. Його вносять у ґрунтовий шар відразу після висіву культури. Найкращу дію виявляє гербіцид при внесенні після дощу або штучного зрошення через тиждень після обробки ним поля внаслідок проникнення до кореневої системи бур'янів.

«Пропоніт 720»

Цей системний виборчий гербіцид знищує проростки однорічних злакових бур'янів, забезпечуючи тривалу захисну дію культурним рослинам протягом щонайменше 12 тижнів. У порівнянні з іншими ґрунтовими препаратами він демонструє суттєву результативність навіть в умовах нестачі оптимальної кількості вологи в ґрунті. Перевагами гербіциду є відсутність фітотоксичності щодо багатьох видів культурних рослин та тривала захисна дія. У регіонах із достатнім зволоженням немає потреби вносити його прямо в ґрунт, проте при тривалій відсутності опадів до сівби ґрунтове загортання необхідне.

Висока вибірковість дії гербіциду сприяє його застосуванню без антидота. Фітотоксичність щодо культурних рослин не проявляється навіть при випаданні дощу. Найкращий ефект спостерігається після внесення препарату з появою проростків однорічних злакових бур'янів до фази першого листка, дводольних – до утворення сім'ядолі.

«Харнес»

Ацетохлор – акивна речовина препарату «Харнес», створеного компанією Monsanto. При його поглинанні сходами бур'янів вони гинуть під час проходження проростків крізь верхній шар ґрунту. Проведення обприскування гербіцидом навіть у несприятливих погодних умовах, можливість контролювати зростання бур'янів на ранніх фазах розвитку культурних рослин, відмінне поєднання з технологією No-Till, комбіноване застосування гербіциду з «Раундапом Макс» для підвищення його ефективності – найважливіші переваги препарату «Харнес». Варто пам'ятати, що в піщаний ґрунт із низьким вмістом гумусу необхідно вносити мінімальну, а на високогумусних суглинках – максимальну рекомендовану дозу гербіциду.

«Штарнес»

Це гербіцид із вибірковою гнітючою дією на однорічні злакові та дводольні бур'яни в посівах кукурудзи. Він являє собою емульгований концентрат, що містить ацетохлор як активну речовину. Зародок бур'янів гине внаслідок припинення транспортування амінокислот та ауксинів у колеоптилі, знижується осмотичний тиск у клітинах. Рекомендується обприскувати ґрунт до, під час або після висівання кукурудзи. Ефективна дія препарату є досить тривалою, становить від шести до восьми тижнів.

Гербіцид піддається розкладанню в ґрунті весь період вегетації, причому без впливу на інші культури сівозміни. Ефективність дії «Штарнеса» може знижуватися через надмірне накопичення гумусу та глини, тому на таких ґрунтах варто використовувати максимальні дози. Гербіцид ефективний на ґрунтах із гарним зволоженням. На бур'яни, що вже виросли, препарат не діє.

«Проксаніл 720 КЕ»

Використання цього гербіциду призводить до знищення однорічних злакових та деяких дводольних бур'янів на посівах кукурудзи. «Проксаніл 720 КЕ» є концентратом емульсії з активною речовиною пропізохлором, що пригнічує бур'яни на ранній стадії їхнього розвитку, пригнічуючи коріння методом блокування білкового синтезу. Застосовується в дозі два-три літри на гектар у посівах кукурудзи до, під час, після висіву культури або у фазі появи трьох-чотирьох листків.

Висновки

Представлені гербіциди поєднує здатність вибірково діяти на проростки однорічних злакових та дводольних бур'янів. Кожен із них має свої переваги та недоліки. Препарати «Пропоніт 720» та «Штарнес» вибірково знищують бур'яни, не виявляючи фітотоксичності до культурних видів. Вони піддаються розкладанню в ґрунті в період вегетації, не впливаючи на наступні рослини в сівозміні, що вирощуються на цих полях. Перевагами «Харнеса» є можливість проведення обприскування навіть у несприятливих погодних умовах, чудове поєднання з технологією No-Till. Крім того, його застосовують із «Раундап Макс» із метою підвищення ефективності.

Який із представлених гербіцидів використовувати в агротехніці, варто вирішувати кожному аграрію з урахуванням умов та індивідуальних потреб. Вибравши препарат, треба порадитися з фахівцями та ретельно вивчити посібник щодо його використання.

 

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com