Сільськогосподарські трактори: класифікація та особливості

Сільськогосподарські трактори: класифікація та особливості

Сільськогосподарські трактори: класифікація та особливості

07 / 02 / 2024

Трактор — це самохідна машина. Техніку використовують у сільському господарстві, комунальних службах, будівництві. Її застосовують, щоб транспортувати вантажі, виймати та переміщати землю, сипучі матеріали, обробляти ґрунт, будувати дороги та зводити мости.

В англійській мові слово «трактор» означає «тягач». Це говорить про те, що головне завдання техніки — виконувати роботи, пов'язані з зусиллями, що тягнуть. Розрахункову потужність, функціонал та період експлуатації забезпечують плановим техобслуговуванням. Якщо виявили дефекти деталей вузлів та агрегатів, виконують ремонт техніки, щоб не допустити серйозніших зламів.

Різновиди тракторів за типом рушія

Щоб правильно вибрати й безперебійно працювати на самохідних машинах, необхідно знати багатоконструктивні особливості, що впливають на сферу застосування тракторів. Розглянемо відмінності у ходовій системі.

Трактори, які рухаються завдяки наявності коліс, належать до колісного класу, а самохідні машини, що приводяться в рух гусеницями, — до гусеничного.

Гусеничні

Часто у гусеничної техніки низька швидкість пересування. Більшості моделей не можна переміщатися автомобільними дорогами загального призначення, особливо це стосується старих тракторів марки Т-150, у яких зачепи ґрунту на гусеницях сильно ушкоджують асфальтове, бетонне або асфальтобетонне покриття.

Моделі заведено перевозити з поля на поле або з об'єкта на об'єкт за допомогою платформи відповідної вантажності. Використовують їх з важкими пристроями, що агрегують, на великих посівних площах, адже перегін гусеничного трактора дорівнює простою. Зачепи ґрунту гумоармованих гусениць не так сильно ушкоджують дорожнє покриття, але під час руху піддаються підвищеному зносу.

Гусеничні самохідні машини мають масу переваг:

  • - високі тягові характеристики;
  • - низький тиск на ґрунт, який забезпечується великою плямою контакту гусениці та поверхні;
  • - висока прохідність бездоріжжям та снігом;
  • - ідеальний варіант для роботи ранньою весною.

Збільшена завдяки великій площі зчеплення тягова сила гусеничних самохідних машин не завжди дає змогу підвищити ефективність обробки ґрунту. Це пояснюється тим, що останнім часом з'явилося багато вузьких знарядь, які дозволяють працювати колісному трактору на високій швидкості.

Це зрівняло техніку з різними типами рушія, адже раніше для роботи з продуктивним широким агрегатом потрібний був потужний гусеничний трактор.

Додатково гусениці вимагають приробітку. Чим ретельніше виконана ця процедура, тим довше вони будуть повноцінно експлуатуватись.

Колісні

Головна перевага колісної техніки — універсальність. Вона активно використовується для виконання різних типів робіт: землерийні, транспортування, обробки ґрунту.

Колісна техніка має такі переваги:

  • - можливість законно їздити автомобільними дорогами загального призначення;
  • - швидке пересування (деякі моделі сучасних тракторів можуть рухатися зі швидкістю 70 км/час);
  • - висока маневровість коліс, що дозволяє коригувати повороти-розвороти на обмежених ділянках.

Такі трактори підходять для різних поверхонь: від асфальту до глинистих ґрунтів. Нові моделі часто випускають з безступеневою трансмісією, широкими подвійними колесами, що значно підвищує тягову силу самохідної машини.

Напівгусеничні

Керівний міст таких моделей — гусеничний. Другий міст має колісну основу. Такі моделі заведено використовувати, щоб знижувати пробуксування на пухких ґрунтах та снігу.

Класифікація з призначення та спеціалізації

Розрізняють такі категорії:

  1. 1. Універсально-просапні. Використовуються для посіву, догляду та прибирання просапних культур.
  2. 2. Універсальні. Застосовуються для робіт загального призначення, вирощування та прибирання рослин.
  3. 3. Спеціалізовані на вид культур. Призначені для обробки бавовни, винограду, овочів. Часто такі трактори використовують у теплицях.
  4. 4. Самохідні шасі. На передню раму навішується обладнання для різних типів робіт.
  5. 5. Промислові. Використовуються для землерийних робіт разом із бульдозером.
  6. 6. Болотоходи. Застосовуються для заготівлі лісу на територіях із ґрунтами з малою опорною здатністю.

Є категорія спеціалізованих тракторів за видом робіт та виробничих умов. Наприклад, навантажувачі для землерийних і землерийно-транспортних робіт. До цього різновиду належать трубоукладачі. Є малогабаритні самохідні машини землерийних робіт у стиснених умовах.

Обслуговування тракторів

Планове техобслуговування сільськогосподарських тракторів — це обов'язкова регламентована виробником процедура. Періодичність ТО за кожною моделлю вказана в її технічній документації.

Заплановані огляди дозволяють вчасно виявляти появу несправностей.

Класичне ТО передбачає перевірку сили затягування різьбових з'єднань та заміну витратних матеріалів: моторного мастила, гальмівної рідини й т. д. Періодичність та перелік процедур ТО встановлені виробником конкретної самохідної машини.

Для догляду за тракторним парком потрібно наймати особу, що володіє потрібними знаннями, вміннями та навичками, щоб правильно скоординувати дії сервісних працівників.

В «Агріматко» працює бригада кваліфікованих інженерів, які проведуть техобслуговування вашої техніки навіть у польових умовах.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com