Що таке фунгіциди

Що таке фунгіциди

Що таке фунгіциди

06 / 08 / 2024

Фунгіцид – це засоби захисту рослин, що застосовуються для боротьби та профілактики захворювань. Вони впливають на метаболізм грибів, що інгібують ферменти в клітинах патогенів Останні, своєю чергою, є джерелами інфекцій та призводять до розвитку різноманітних хвороб рослин. Обробка такими препаратами дозволяє зберегти здоров'я сільськогосподарських культур, що позитивно впливає на врожай, отже, і вигоду при культивації.

Що таке фунгіциди

Фунгіцид: знайомство із ЗЗР

Насамперед пропонуємо детально розібратися, що таке фунгіциди. Це препарати хімічного або біологічного походження, які призначені для боротьби з різними культурними захворюваннями рослин. Причому їх застосування дозволено як для сільськогосподарських, так для декоративних. Слово «фунгіцид» можна перекласти як «гриб» та «скорочувати», тобто фактично їхня дія – придушення розвитку збудника захворювань, яким є грибок. Саме він провокує інфекційні ураження, які, як правило, в результаті знищують культуру.

Поширення грибків відбувається переважно повітряним шляхом, іноді через воду. Серед інших методів виділимо такі:

  • - вегетативне розмноження;
  • - комахи, кліщі, нематоди, тобто через організми-переносники;
  • - людина. Часто з однієї на іншу рослину відбувається передача при механічній обробці, догляді за рослинами.

Іноді спостерігається занесення грибків та поширення їх через насіннєвий матеріал, розсаду. Найпоширеніші хвороби, за яких потрібні фунгіцидні засоби це, — борошниста роса, іржа, плямистість, гниль, пероноспороз, фузаріоз.

Класифікація фунгіцидів

Фунгіцидна дія – це порятунок для садівників та городників, однак слід детально розібратися в цій класифікації групи пестицидів. Отже, існує розподіл за складом на:

  • - хімічні. Такі фунгіциди мають основний компонент хімічного походження. Як правило, це сірка, мідь, ртуть, нікель, залізо, марганець, калій;
  • - біологічні. Тут активна речовина – бактерії, які знищують грибки та віруси. Вони відрізняються низькою токсичністю, проте щодо нетривалих періодів захисту.

Наступна класифікація – за характером розподілу всередині тканин. Вони бувають:

  • - контактні. Впливають на збудника безпосередньо при зіткненні з ним, не проникають у клітини, а діють лише на поверхні. На листі та інших частинах утворюється тонкий шар, але тільки за умови ретельної обробки та досягнення попадання на кожну частину рослини. Фунгіцидний ефект цих засобів стрімко випаровується під впливом високих температур, підвищеної вологості, активної сонячної інсоляції, вітру. Тобто обприскування потрібно проводити повторно;
  • - системні. Вони проникають у рослину, поширюються судинною системою і тим самим пригнічують розвиток збудника. У них значно вища ефективність. Крім того, вони мають захисну та лікувальну дію. Дощем не змиваються. Такі засоби мають багато переваг. Так, вони дуже ефективні при різноманітних грибкових захворюваннях, також можуть виконувати роль інсектициду. Бажано застосовувати їх ще до моменту ураження грибками, тобто поки що немає ознак захворювання. Якщо вже є характерні прояви, обробка також можлива, проте не завжди вдається вилікувати рослину повністю;
  • - локально-системні. Це одні з найуніверсальніших фунгіцидів, які поєднують у собі контактно-системну дію. Розподіл усередині йде лише на певній частині рослини.

Зазначимо, що для більшого ефекту часто використовується суміш фунгіцидних засобів, що має унікальні властивості, адже здатна справлятися з різними групами грибків. Зазначимо, що до таких препаратів стійкість у патогенів виробляється значно повільніше.

Фунгіцидна дія може бути профілактичною чи лікувальною. Перше проявляється у запобіганні зараження. Тобто прогрес хвороби сповільнюється. Тим самим вдається зупинити поширення грибків. Лікувальні використовуються безпосередньо після зараження.

Що таке фунгіциди

Є класифікація фунгіцидів, які використовують, виходячи з мети застосування, а саме:

  • - протруювання. Цей засіб застосовується до насіння. Оскільки через посівний матеріал може переноситися грибок, обробка запобігає поширенню зараженого насіння. Крім того, розглянуті ЗЗР можуть застосовуватися для замочування розсади. В результаті після її висадки вдається боротися з грибками, що розташовуються у верхніх шарах ґрунту;
  • - обробка ґрунту. Цільове обприскування успішно пригнічує розвиток та повністю ліквідує ґрунтові патогени. Переважно використовуються такі препарати у парниках та теплицях;
  • - обприскування та обпилювання. Якщо справа стосується багаторічних рослин, їх можна обробляти як до, так і після зимівлі. Це забезпечує рятування від грибків ще до початку сезону. При цьому обробляти, наприклад, мідними фунгіцидами потрібно ще до розпускання бруньки. Що ж до профілактичної обробки, вона здійснюється протягом періоду вегетації. Робити це потрібно згідно з інструкцією.

Ми розібралися, що це – фунгіцид, також слід розуміти, які бувають класи небезпеки. Так є поділ на 4 групи. Перша – це надзвичайно небезпечні, вони можуть застосовуватися лише для складських та нежитлових приміщень. Після обробки слід ретельно провітрити. Другий клас – небезпечні, для сільськогосподарських культур не застосовуються.

Третій клас має низьку токсичність для людини. Застосовуються на полях, садах, на городах. Четвертий – також із низьким рівнем токсичності. Оскільки вони мають властивість швидко руйнуватись і при цьому зберігати ефективність, використовуються для плодових культур.

Види фунгіцидів по активних речовин

Тип активної речовини є важливим критерієм вибору пестициду, тому даній темі приділимо більше уваги. Отже, умовно фунгіциди можна поділити на органічні, неорганічні та біологічні.

Органічні включають до складу хімічних сполук, які здатні боротися з грибковими хворобами рослин. Найпоширеніші групи:

  • - азоли. Вони порушують біосинтез у мембранах клітин грибів, що в результаті призводить до їхньої загибелі. Застосовуються для с/г та садових культур;
  • - стробілурини. Працюють внаслідок блокування перенесення електронів у мітохондріях клітин грибів, що в результаті також призводить до загибелі патогену;
  • - карбамати. Вони мають широкий спектр дії, тому можуть застосовуватися для різних культур, показують свою ефективність багатьох видів грибів.

Неорганічні фунгіциди включають до складу метали, сірку. Застосування для захисту рослин має давню історію, адже вони показали свою ефективність. Важлива перевага – доступна ціна. Найпопулярніші – містять мідь. Це мідний купорос, який справляється з грибковими хворобами рослин, є контактним препаратом та створює захисний бар'єр на поверхні рослин. Інший тип неорганічних фунгіцидів – це сірковмісні ЗЗР. Вони знайшли поширення при боротьбі з борошнистою росою. Сірка на додаток до фунгіцидної дії має також і акарицидну.

Біологічні пестициди можуть бути як живими організмами, так і їх метаболітами. І ті, й інші довели свою ефективність. Подібні фунгіциди є безпечнішими для навколишнього середовища. Так, мікроорганізми – це бактерії, які здатні колонізувати кореневу систему та пригнічувати розвиток патогенів. Продукти життєдіяльності мікроорганізмів також здатні справлятися із грибками.

Що таке фунгіциди

Області застосування фунгіцидів

Тепер, коли ви знаєте, що таке фунгіциди для рослин, пропонуємо розібратися, у яких сферах вони використовуються. Так, насамперед це сільське господарство, адже грибкові захворювання здатні завдати дуже відчутної шкоди посівам, а отже, і прибутку господарств. Застосовуються засоби захисту рослин для:

  • - польових культур – зернових, бобових та інших;
  • - плодових дерев – яблунь, груш, вишень;
  • - овочів – томатів, огірків, картоплі.

Поширена обробка фунгіцидами у садівництві – для захисту декоративних рослин та газонів. І в першому, і в другому випадку можливе ураження грибками, що призводить до погіршення зовнішнього вигляду культур. Використовують фунгіциди для кімнатних рослин.

Правила роботи з фунгіцидами

Детальна інструкція щодо застосування кожного засобу захисту рослин додається до упаковки обов'язково. Дотримуватися її потрібно чітко, адже в цьому випадку пестицид не буде шкідливим для людини, а лише знищить грибки, які провокують захворювання культур. Однак є низка загальних правил та рекомендацій. Серед них:

  • - обробку рекомендується проводити рано-вранці або ввечері, коли немає вітру. Не випадково покупців цікавить, які фунгіциди не змиваються дощем, адже при випадінні опадів протягом 4-5 годин після обробки ефективність знижується. Для покращення зчеплення з поверхнею рослин потрібно використовувати прилипачі та правильно вибирати час обробки. Як мінімум слід переглянути прогноз погоди;
  • - захищайте себе. Використовуйте гумові рукавиці, пов'язку на ніс, респіратор. Одяг має бути закритим, щоб препарат не потрапив на відкриті ділянки шкіри, адже це може призвести до його проникнення безпосередньо в кров;
  • - спеціальні обприскувачі дають спрямоване розпилення, і ЗЗР потрапляє прямо на рослину, а не розпорошується навколо. Це заощадить вам робочий розчин, а отже, і засоби;
  • - звертайте увагу на терміни очікування після обробки — тільки через зазначений термін овочі та фрукти можна вживати в їжу. Зелень фунгіцидами не обробляється тому стежте, щоб на неї не потрапляв засіб під час роботи з іншими культурами;
  • - робочий розчин необхідно готувати безпосередньо перед застосуванням. У кожного препарату є термін придатності, як правило, у розведеному в воді вигляді, але не більше ніж добу.

Фунгіциди – це ЗЗР, які довели свою високу ефективність. Для отримання хорошого результату від їх застосування важливо правильно підібрати пестицид та своєчасно проводити обробку.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com