Секрети вирощування пшениці: отримуємо максимально високий урожай

Секрети вирощування пшениці: отримуємо максимально високий урожай

Секрети вирощування пшениці: отримуємо максимально високий урожай

29 / 08 / 2021
Пшениця – одна з найбільш популярних в аграрному секторі зернових культур. Багатовіковий досвід вирощування дозволяє досконально розібратися в тонкощах землеробства, щоб отримати урожай з високим показником рентабельності. Його розраховують з посівної площі на 100 гектар.

Пшениця – одна з найбільш популярних в аграрному секторі зернових культур. Багатовіковий досвід вирощування дозволяє досконально розібратися в тонкощах землеробства, щоб отримати урожай з високим показником рентабельності. Його розраховують з посівної площі на 100 гектар.

Задумуючи зайнятися вирощуванням пшениці, потрібно проаналізувати свої шанси на отримання прибутку: фінанси, кліматичні умови, стан ґрунту, технічна база.

Фактори, що впливають на врожайність

Якість насіння – не єдина складова успіху. Для хорошого результату необхідні:

  1. Достатня кількість світла. На це впливають тривалість світлового дня та густота сходів. Сонячне світло повинно мати доступ до всіх частин рослини. Так вони зможуть накопичити корисні для їхнього розвитку речовини, сформувати достатню вегетативну масу. Тому посів не може бути занадто густим, а світловий день – коротким. Інакше не уникнути вилягання/хвороб.
  2. Сприятливий для конкретного сорту діапазон температур. Оптимальним для розвитку посівів є від +10 до +24 °С. Після проростання і загартування рослини, залежно від виду, можуть витримувати і низькі (до -24 °С), і високі (до +32 °С) температури. Цей фактор потрібно передбачити, підбираючи сорт для певного регіону.
  3. Помірна кількість вологи. Достатньо зволожений ґрунт особливо важливий у період вегетації. Слід враховувати, що для пшениці твердих і м’яких сортів потрібна різна кількість вологи. Деякі сорти виявляються взагалі невибагливими в цьому питанні. В окремих випадках рослини здатні добувати воду, що знаходиться на глибині одного метра.
  4. Родючий ґрунт. Найкращим є жирний чорнозем, особливо той, що знаходився під паром. Якісний середньосуглинковий ґрунт – також запорука високого врожаю. Краще, якщо його pH знаходиться в межах 6–7,5.
  5. «Правильні» попередники. Такими для пшениці є картопля, буряк, бобові та інші просапні культури, а також сидерати. Це допомагає уникнути передачі захворювань, виснаження землі, розвитку бур’янів. Що має рости перед пшеницею, залежить від її виду. Після збору урожаю попередників рекомендовано дискове або лемішне лущення.

Такі умови можуть здатися занадто жорсткими. Однак велика кількість сортів, виведених для різних куточків планети, дозволяє вибрати той, що відповідає умовам конкретного регіону.

Правила вирощування пшениці

Починають посівну кампанію з підготовки ділянки, щоб вона відповідала агротехнічним вимогам в умовах конкретного регіону. Також в ній не повинно залишатися залишків інших культур і грудочок, що в діаметрі перевищують 50 мм.

Під час внесення насіння потрібно дотримуватися певних правил, які стосуються висіву:

  • рівномірний розподіл посівного матеріалу;
  • дотримання норм внесення на гектар: твердих – 5–6 млн насінин/га, м’яких – 4–5 млн насінин/га;
  • відповідна глибина загортання – для ярих рекомендовано 4–5 см, озимих – 3–8 см;
  • своєчасне проведення всіх робіт.

Відповідно до виду пшениці вибирають один зі способів висівання: рядовий, вузькорядний або перехресний.

Догляд за посівами

Вирощуючи озиму пшеницю, потрібно подбати про її збереження в умовах холодного сезону. Догляд зводиться до кількох видів заходів:

  1. Накочування необхідне для поліпшення контакту насіння з ґрунтом.
  2. Боронування позбавляє від джерел захворювань, покращує аерацію.
  3. Боротьба з бур’янами підвищить врожайність на 20–30%, оскільки дикорослі рослини забирають у культурних світло, вологу, поживні речовини. Для знищення застосовують різні гербіциди.
  4. Запобігання розвитку й поширенню хвороб дозволить зберегти урожай максимально високим. У разі появи шкідників доведеться підібрати відповідні інсектициди. А з грибковими захворюваннями потрібно вчасно почати боротьбу фунгіцидами.
  5. Для контролю розвитку рослин слід у 2–3 етапи вносити ретардант.

Підвищенню врожайності пшениці гарно сприяють добрива. Розводять їх відповідно до інструкції, враховуючи особливості ґрунту. Кращий момент для підгодівлі – початок трубкування. Землю під ярі обов’язково підживлюють також і в передпосівний період.

Збирання урожаю

Коли та як збирати пшеницю, залежить від кліматичних умов регіону. Терміни з року в рік можуть не збігатися. Проте розбіжність незначна. Завдання фермера – визначити ступінь зрілості зерна, щоб не дати йому перестояти до осипання, але й поспішати не варто. Адже досушування забере час та ресурси. Оптимальна вологість зерна – 20%.

Збирають урожай одно- або двофазним способом (пряме й роздільне комбайнування). Починати це робити рекомендують за 12 днів до повного дозрівання. Після завершення збирання спеціальною технікою проводять сушку та кінцеву обробку зерна.

Хоча сучасне оснащення дозволяє швидко і якісно обробляти величезні наділи, обсяг урожаю залежить від правильно підібраної тактики його вирощування.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com