Отримання високих врожаїв: роль мінеральних речовин для культур, принципи вибору добрив

Отримання високих врожаїв: роль мінеральних речовин для культур, принципи вибору добрив

Отримання високих врожаїв: роль мінеральних речовин для культур, принципи вибору добрив

24 / 05 / 2020
Мета вирощування будь-якої культури — отримання високих врожаїв, а отже, і прибутків. Для цього потрібно докласти багато зусиль, однак результат буде задовільним у тому разі, якщо рослини поруч із турботою отримають усі необхідні поживні речовини.

Мета вирощування будь-якої культури — отримання високих врожаїв, а отже, і прибутків. Для цього потрібно докласти багато зусиль, однак результат буде задовільним у тому разі, якщо рослини поруч із турботою отримають усі необхідні поживні речовини. Агротехнічні прийоми вирощування різних культур передбачають строки внесення добрив, яких потрібно дотримуватися.

Вибрати підгодівлі не так просто, оскільки ґрунт має різний склад. Багато в чому він залежить від попередніх культур. На цьому базується принцип сівозміни. Надлишок органічних речовин не принесе істотної шкоди, а ось мінеральних — негативно позначиться на зростанні культури. Тільки збалансований склад ґрунту позитивно впливає на вегетацію.

Зверніть увагу: якщо ви ще не вирішили, що вирощувати на ділянці, досліджуйте ґрунт. Це дасть можливість зробити правильні висновки та обрати культуру, яка буде рости без проблем і давати великі врожаї.

Які мінеральні речовини необхідні рослинам

Дефіцит будь-якого мінерального компонента відразу відбивається на зростанні культури. Насамперед змінюється забарвлення листя, воно може жовтіти або набувати фіолетового відтінку. Опадання суцвіть — також ознака нестачі мінеральних речовин. Розпізнати це можна, але найчастіше це відбувається занадто пізно, коли змінити що-небудь практично неможливо. Якщо у фазу бутонізації був дефіцит будь-якої речовини, то високого врожаю можна не чекати. Цього можна уникнути, якщо вчасно вносити добрива.

Перерахуємо мінерали, які є основними для нормального росту будь-якої культури:

  • цинк;
  • марганець;
  • фосфор;
  • мідь;
  • залізо;
  • бор;
  • молібден;
  • хлор;
  • азот;
  • калій.

Кожна речовина має бути присутня в ґрунті в потрібній кількості. Надлишок однієї й нестача іншої також будуть негативно позначатися на вегетації та врожайності. Багато виробників розробляють комплексні мінеральні добрива для різних культур. Їх можна застосовувати, але в тому разі, якщо у ґрунті спостерігається дефіцит речовин, які в них містяться.

Як підібрати мінеральні добрива

Створити ідеальні умови для вирощування будь-якої культури нескладно. Для цього насамперед варто вивчити склад ґрунту. Це покаже ступінь його родючості та дасть можливість збагатити рослини необхідними речовинами заздалегідь.

Забір матеріалу виконують ранньою весною. Обсяг ґрунту має бути не більше 2 літрів. Точкова проба може бути одна або декілька (для різних горизонтів). Отримані матеріали надсилають до лабораторії, де виконується їх повний аналіз. Замовник отримує на руки результат дослідження у вигляді протоколу. У ньому вказується кількість азоту, фосфору й калію, виявлених у ґрунті, а також його кислотність.

Робимо висновки

Як використовувати результати? Згідно з отриманими даними та нормами споживання мінералів культурою, проводяться розрахунки. Вони показують, скільки речовин необхідно буде внести, щоб забезпечити нормальне живильне середовище. Згідно з отриманими даними неважко підібрати добрива з відповідним складом і пропорцією мінеральних елементів.

Варто звертати увагу і на кислотність ґрунту. Вона впливає на здатність поглинати поживні речовини корінням рослин. Для багатьох культур сприятливими вважаються лужна та слабокисла реакції. Неприпустимо засолення ґрунту. Цей фактор несприятливо позначається на рості та врожайності. Саме тому треба вживати заходи, що сприяють поліпшенню умов, тобто зниженню кислотності та запобіганню засолювання ґрунту. 

Варто знати: рослини найкращим чином споживають мінеральні речовини у вигляді хелатів.

Для успішного вирощування сільськогосподарських культур необхідний комплексний підхід. Це дасть можливість знизити ризики та отримати урожай у запланованому обсязі. Займатися справою повинен досвідчений агроном. Він зможе розв’язати складні задачі, забезпечити сприятливі умови для вирощування будь-якої культури та якісно підібрати мінеральні добрива для них.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com