Обробка грунту за нульовою технологією (no-till)

Обробка грунту за нульовою технологією (no-till)

Обробка грунту за нульовою технологією (no-till)

12 / 04 / 2021
Нульова технологія No-till, що виникла в сільському господарстві в ХІХ столітті, ґрунтується на відмові від будь-яких операцій із землею на полі.

Нульова технологія No-till, що виникла в сільському господарстві в ХІХ столітті, ґрунтується на відмові від будь-яких операцій із землею на полі. У такому випадку після збору попереднього врожаю лущення, дискування, обробка, а також оранка й розпушування не виконуються. При цьому підході на поверхні землі збирається подушка з рослинних залишків.

Така технологія є однією з найбільш ресурсозберігаючих і ґрунтозахисних. No-till дозволяє убезпечити верхній шар ґрунту від вітрової та водної ерозії. Значний обсяг рослинних залишків на поверхні землі дає можливість краще зберігати й накопичувати вологу. Економія ресурсів досягається внаслідок відмови від традиційних способів обробки.

Особливості та відмінності технології

Сьогодні у всьому світі існує понад 90 мільйонів гектарів під нульовою обробкою землі. Швидке зростання цін на енергоносії в Латинській Америці призвело до того, що агрономи змушені були масово перейти на нову технологію, але це в підсумку дозволило відчути всі її переваги. У результаті цього місцеве фермерське господарство зайняло лідируючі позиції у світі за обсягами експорту.

Основні відмінності технології:

  1. Для проведення посіву потрібно більше широких сівалок. Це сприяє економії палива, а також робочого часу людей.
  2. При підготовці необхідно враховувати основну вимогу – земля на полі повинна бути максимально рівною. Тільки в цьому випадку спеціальні сівалки зможуть продемонструвати свою максимальну ефективність.
  3. Що стосується сівозміни, то основним елементом нульовій технології є застосування сидератів для заміни оранки.

Відмінності також стосуються мульчування. У класичному землеробстві стерня підлягає спаленню, після чого її заорюють у землю, а смола збирається. У випадку з нульовою технологією солома зі стернею застосовується в якості мульчі. Склад рівномірно розподіляється. Ця методика сприяє утворенню міцного захисного покриття для ґрунту, а також запобігає руйнівному впливу ерозії – як водяному, так і вітровому. У цілому завдяки такому способу відбувається формування сприятливої ​​мікрофлори в ґрунті.

Ця технологія довела свою ефективність у порівнянні з традиційною обробкою. На думку фахівців, No-till вимагає не більше ніж 7% вкладень від усіх технологічних витрат. Така економія зумовлена зниженням витрат на паливо й оплату праці. Використання нульової технології дозволить знизити терміни реалізації всіх основних завдань.

Переваги No-till:

  • досить ефективна бізнес-модель, що сприяє економії;
  • збільшення обсягів врожаю на ділянках із недостатнім зволоженням;
  • можливість відновлення родючості земель;
  • підвищення кількості вмісту гумусу.

Сьогодні в степових регіонах нашої країни нульова технологія використовується для обробки 11% площ. На думку фахівців сільськогосподарської галузі, традиційне землеробство зараз розвивається досить динамічно. Більшість агрономів ще не готові освоювати нові технології. Проте збільшення цін на технічно-матеріальні ресурси, а також посушливий клімат надалі сприятимуть розростанню площ під цю технологію обробки ґрунту.

Ключовим недоліком No-till є складність дотримання сівозміни. Для роботи з ґрунтом потрібна спеціальна техніка. Крім того, виникають додаткові витрати на закупівлю засобів захисту для передпосівної та післясходової обробки. Ми можемо допомогти з вибором препаратів, розрахувати норми, підібрати суміші.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com