Карбонове землеробство: перспективи і потенціал

Карбонове землеробство: перспективи і потенціал

Карбонове землеробство: перспективи і потенціал

02 / 08 / 2021

Зміни клімату стимулюють аграріїв до пошуку нових методів землеробства. Одним з найпопулярніших є карбонове с/г. Що це взагалі за технологія і в чому полягає її вигода, варто розібратися.

Особливості карбонового землеробства

Під цим терміном мається на увазі особливий метод ведення агробізнесу, суть якого полягає в уловлюванні або зв'язуванні органічного вуглецю в ґрунті. Таким чином, можна будувати бізнес, продаючи карбонові кредити корпораціям, щоб ті мали можливість компенсувати викиди шкідливих речовин в атмосферу.

Детальніше про технологію

За словами розробників, карбонова технологія допоможе нам уникнути парникового ефекту, який утворюється через надлишок вуглекислого газу. Речовина виділяється в кількості більшій, ніж океани і рослини здатні реабсорбувати натуральним шляхом. Надлишок формує свого роду «покривало» або «купол» в атмосфері, вловлюючи тепло від сонця. Через це на Землі поступово змінюється клімат, рухаючись в сторону глобального потепління.

Ситуація може стати критичною і загрожує серйозними катаклізмами, здатними спричинити неминучу загибель людства. Знизити подібні ризики, за словами вчених, може якраз карбонове землеробство. Нижче розповімо як.

Вплив карбонового землеробства на врожай

Сьогодні вуглецеве с/г розглядається як один зі способів відновлення балансу циклу вуглецю в природі, що допоможе підвищити стійкість ґрунту до посухи, збільшити природну продуктивність АПК. Суть технології досить проста. Потрібно видаляти зайву кількість вуглецю з навколишнього середовища і зберігати його в ґрунті для харчування і росту рослин. В землі речовина буде кориснішою, в той час як перебуваючи в атмосфері, даний елемент призводить до виникнення серйозних проблем.

Працює карбонове землеробство через комплекс с/г методів, таких як технологія мінімальної обробки ґрунту або No till. Такі агроопераціі, як компостування, мульчування, використання покривних культур, сприяють секвестрації вуглецю в землі.

Однак, щоб карбонове сільське господарство було успішним, важливо правильно його організувати.

Величезну роль в його реалізації відіграють:

  • зацікавленість держави;
  • надійна фінансова підтримка;
  • партнерство з організаціями.

Поки немає ніякої можливості знати, чи стане ця технологія порятунком від зміни клімату, але напевно можна сказати, що вона здатна поліпшити ґрунт, підвищити врожайність і очистити повітря від надлишку вуглецю.

Роль США в становленні вуглецевого с/г

Спочатку карбонове землеробство було придумано у Сполучених Штатах. Саме тут додумалися використовувати вуглець для підвищення врожайності, коли гостро постало питання його надлишку в атмосфері.

Також в США були проведені дослідження, в ході яких органічну форму даної речовини зв'язують у ґрунті. За їх результатами оптимально для впровадження технології карбонового землеробства підходить «кукурудзяний пояс». У цій зоні гарні ґрунти, достатній рівень опадів і м'який клімат. Також підходять для впровадження карбонового землеробства південні регіони. У них теж спостерігаються регулярні опади і тривалий вегетаційний період.

Судити про те, наскільки в США зацікавлені в реалізації ідеї, можна і по тому, що Мінсільгосп Сполучених Штатів вже розробив веб-інструмент COMET-Farm. Він використовується для управління земельними ресурсами на підставі їх вуглецевого сліду. Софт дозволяє розробити і підібрати найбільш зручний сценарій розвитку господарства за технологією карбонового землеробства. Також за результатами досліджень в США визначили не менше 32 способів збереження даної речовини в ґрунті. Притому вони були підтверджені в лабораторії.

Підписатися на наші новини та акції

БУДЬТЕ В КУРСІ ОСТАННІХ ПОДІЙ І ВИГІДНИХ АКЦІЙ ВІД НАШОЇ КОМПАНІЇ

ua en ru
Головний офіс компанії м.Вишневе, Київська обл., вул. Чорновола, 45
agrimatco.ukraine@agrimatco-eu.com